Erişilebilirlik

Dündar ve Gül 30 Gündür Cezaevinde


Can Dündar ve Erdem Gül için bir kampanya düzenleyen Can ve Erdem’in Gazeteci Arkadaşları, gazetecilerin tutuklu yargılanmasını protesto eden bir yürüyüş düzenledi. Bu arada gazetecilerin tutuklu yargılanmasına tepki gösteren ‘Tekerrür’ adlı belgesel de sosyal medyada yayınlandı.

Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, casusluk suçlamasıyla bir aydır Silivri Cezaevi’nde bulunuyor. “Can ve Erdem’in Gazeteci Arkadaşları” (CEGİ) adlı grup, gazetecilerin tutuklu yargılanmasını protesto etmek için bugün İstanbul’da Tünel Meydanı’nda yürüyüş düzenledi.

Dündar ve Gül’ün otuz gündür tutuklu olmasına atfen 30 adımlık yürüyüş, İstanbul Metrosu’nun Şişhane durağının girişinin önünde son buldu.

CEGA adına konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceyda Karan, Türkiye’de 34 gazetecinin tutuklu yargılandığını bunun Türk demokrasisi için kara bir leke olduğunu söyledi.

Ceyda Karan: ‘Yalnız Dündar ve Gül’ün değil tüm tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz’

Karan, “Bu tutuklamanın yalnız onların hürriyetini kısıtlamak amacı gütmediği aşikar. Erdem ve Can’ın tutuklu yargılanmaları, diğer gazetecilere yani bizlere yönelik sindirme ve gözdağı da içeriyor. Bu yapılanlar dün olduğu gibi bugün de vicdanları kanatıyor, adalete güveni zedeliyor. Bu nedenle Erdem ve Can’ın tutuksuz yargılanmalarını talep ediyoruz. Yalnız onların değil bugün tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı, gazetecilerin Türk yargısı ve hükümete seslendiği konuşmasında Can ve Erdem’in Gazeteci Arkadaşları’nın davanın nereye giderse gitsin peşinden gideceğini ve meslektaşlarını yalnız bırakmayacaklarını belirtti:

“Hukuk ve iktidar çok geç olmadan düşünmeli ve şunu hatırlamalı: Gazetecilik faaliyeti suç değildir, halkın haber alma hürriyeti engellenemez ve hakikat asla hapsedilemez. Biz ne hain ne casus ne de kahramanız, biz gazeteciyiz, o nedenle yansak da dokunacağız. Ve yine mücadeledeyiz yine hedefteyiz yine haklı çıkacağız.”

Erdem Gül: ‘Adımlarınızı dikkatli atın desem, ahkam kesmek olur’

Karan’ın ardından Aslı Gül eşi Erdem Gül’ün cezaevinden gönderdiği mektubu okudu. Erdem Gül mektubunda, “Ben size adımlarınızı dikkatli atın desem ahkam kesmek olur. Çünkü burada adım atarken dikkatli olmak gibi bir sorun yok. Bir, iki, üç, dört, beş duvar. Ama orası öyle mi? Sizi uyaracak bir duvarınız bile yok. Öyle görünüyor ki uyarı falan dinleyeceğiniz yok. Adımlarınızı atacaksınız. O halde ben de aynı saatlerde burada size doğru adım atıyor olacağım. Adım adım da olsa hep beraber yol almak dileğiyle” ifadelerine yer verdi.

Dilek Dündar’ın okuduğu mektupta ise eşi Can Dündar, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutukluluğu sırasında düzenlenen eyleme atıfta bulundu.

Can Dündar: ‘Mesele bizim tutsak olmamız değil, haberin tutsak olması’

Dündar, mektubunda “Beş yıl önce ben sizlerle, ağzımda bir siyah bantla Nedim Şener, Ahmet Şık için, özgür medya için yürümüştüm. Elimizde ‘bugün Ahmet, Nedim yarın kim’ yazılı pankartlar taşıyorduk. Cevap benmişim. Hapishane nöbetini onlardan devraldık. Senaryo o günküyle aynı. İftira, tehdit, adaletsiz yargı, hapis. Cevabımız da o günüyle aynı. Kararlılık, cesaret, direnç, inadına gazetecilik. Bizi sindirmeye korkutmaya çalışıyorlar. Sinmiyoruz, korkmuyoruz. İnadına yazıyor, söylüyoruz. Mesele bizim tutsak olmamız değil, haberin tutsak edilmesi” dedi.

Ellerinde ‘Tutuklu gazetecilere özgürlük yansak da dokunacağız’ yazılı pankartla yürüyüşe katılan 300 civarında gazeteci, eylem boyunca ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘İktidar elini medyadan çek’, ‘Gazetecilik yargılanamaz’ şeklinde sloganlar attı.

Dündar Gül ve tüm tutuklu yargılanan gazeteciler için ‘Tekerrür’ adlı belgesel yapıldı

Bu arada Can ve Erdem’in Gazeteci Arkadaşları, ‘Tekerrür’ isimli bir belgesel yayınlayarak gazetecilerin tutuklu yargılanmasına tepki gösterdi. Belgeselde Ergenekon davasında yaklaşık altı yıl tutuklu yargılanan gazeteci ve CHP milletvekili Tuncay Özkan, Ergenekon Davası’nda yargılanırken ölen Kuddisi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, OdaTV Davası’nda tutuklu yargılanan gazeteciler Nedim Şener, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan ile emekli emniyet müdürü Hanefi Avcı Silivri Cezaevi’ne ilişkin yaşanmışlıklarını anlatırken tutuklu yargılamanın toplumda suçlu algısı yarattığına dikkat çektiler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG