Erişilebilirlik

'Doğu’da 89 Kadın Öldürüldü'


2015 yılı Doğu ve Güneydoğu Kadın Hakları İhlalleri raporuna göre, bölgede geçen yıl 89 kadın öldürüldü. Raporda ilk sırayı kadın intiharları alırken, erkekler tarafından öldürülen kadınlar ikinci sırada yer aldı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan Kadın Hakları İhlalleri raporu basın toplantısıyla kamouyonu duyuruldu. Rapor ihlaller ve talepler olarak iki bölümden oluştu. İhlaller bölümünde, İHD’nin tespit ettiği 89 ölüm olaya yer verildi.

İhlaller bölümünde yer alan olaylarda 23 ölümle kadın intiharları ilk sırada yer aldı. Diğer ihlal başlıkları şöyle sıralandı:

“18 kadın, 19 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti, polis veya jandarma tarafından öldürüldü, Yedi kadın resmi hata ve ihmal sonucu öldü, 1 kadın silahlı çatışmalar sırasında bir kadın öldü, Dört kadın sınır hatlarında öldü, 17 kadın şüpheli bir şekilde öldü.”

Raporda ayrıca, 10 kadının gözaltında 10 kadının gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele gördüğü, Yedi kadın cezaevinde işkence gördüğü, 39 kadının çalışma yaşamı ve ekonomik haklarına yönelik ihlaller yaşadığı vurgulandı.

Raporun talepler bölümünde ise, kadınlara yönelik ihlallerin faillerinin bulunması istendi. Diğer talepler şöyle sıralandı:

  • Kadınların şiddetten korunması için gereken yasal ve diğer tedbirler alınmalıdır.
  • Sokağa çıkma yasağı uygulamalarında özellikle kadın ve çocukların yaşadığı travmalar ile kadınların sosyo-psikolojik durumları göz önünde bulundurularak, çatışmalı ortam ve göç nedeni ile ortaya çıkan travmaların giderilmesi için çalışmalar yürütülmelidir.
  • İktidar ve kurumlarının belli kademelerinde bulunan yetkililer kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran söylemlerden vazgeçmeli, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran söylemlere karşı adli makamlarca etkin soruşturma yürütülmelidir.
  • Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan “iyi hal”, “saygın tutum”, “haksız tahrik” indirimleri kaldırılmalıdır.
  • Kadına yönelik şiddetin medyada görünürlüğünde, dil ve üsluba dikkat edilmeli, haber dili doğru kullanılarak etik değerlere önem verilmelidir.
  • Kayıt dışı kadın işçi çalıştıran işverenlerin takibi yapılarak, gerekli idari ve cezai tüm yaptırımlar uygulanmalı kadınların özlük hakları güvence altına alınmalıdır.
  • Kadına yönelik şiddetin sona ermesi amacıyla, yapılacak tüm çalışmalarda kadın kurumları ile insan hakları örgütlerinin önerileri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • IŞİD saldırısı ile işgal edilen ve işgal tehdidi altında kalan tüm bölgelerdeki kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve IŞİD tarafından zorla alıkonulan kadın ve çocukların kurtarılması için, başta BM olmak üzere tüm uluslar arası insan hakları kuruluşları ve tüm ülkeler tarafından ortak bir kararlılıkla hareket edilmelidir. Köle pazarları ve bürolarını açan, buna kayıtsız kalan tüm ilgililer hakkında derhal gerekli soruşturma ve kovuşturmanın yapılarak failler cezalandırılmalıdır.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG