Erişilebilirlik

Doğu Kudüs Karıştı


İsrail polisi ile çatışan Filistinli göstericiler
İsrail polisi ile çatışan Filistinli göstericiler

İsrail polisinin aşırı sağcı bir Yahudiyi öldürmeye çalışmakla suçladığı eski bir Filistinli militanı evine baskın yaparak öldürmesi üzerine Mescid-i Aksa çevresinde çatışma çıktı

İsrail polisi, Kudüs'ün öndegelen dini alanında iki gün önce aşırı sağcı bir İsrailliyi öldürmeye çalıştığından kuşku duyduğu bir Filistinli eski militanı öldürdü.

Yahudilerin Tapınak Dağı, Müslümanların ise Mescid-i Aksa dedikleri Eski Şehir sitesini çevreleyen alanda gerçekleşen olay, zaten gergin olan İsrail Filistin ilişkilerini daha da gerginleştirdi. İki taraf da aynı alanı kendileri için kutsal olarak görüyor.

İsrail güvenlik yetkilileri Perşembe günü Filistinli göstericilerin Higazi'nin öldürülmesinin ardından polisle çatışmaları üzerine alanı geçici olarak kapattığını açıkladı. Filistin Yönetmeyi Başkanı Mahmut Abbas kapatma kararını “savaş ilanı” olarak değerlendirdi.

Amerika doğumlu Yehuda Glick, Doğu Kudüs’te yerleşim birimlerinin arttırılması amacıyla düzenlenen bir konferanstan çıkarken motorsikletli bir kişi tarafından vurulmuş ve ağır yaralanmıştı.

İsrail Polisi, saldırıyı düzenlediğini sandığı 32 yaşındaki Moatez Higazi’nin evine baskın yaptıklarını ancak Higazi’nin polislere ateş açtığını ve bunun üzerine güvenlik güçlerinin karşılık vererek Higazi’yi öldürdüklerini açıkladı.

Uzun süredir İsrail cezaevinde yatan Higazi’nin yeni serbest bırakıldığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG