Erişilebilirlik

DNA'ya Yerleştirilen Bilgisayarlarla Tıpta Devrim


California’daki Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hücre DNA’sına bilgisayar yerleştirip, geliştirmede bir adım daha attı. Hücreleri bilgisayarla donatmak özellikle tıp ve endüstride yeni bir çığır açabilir.

Bilgisayarlarda, silikon tabakalar üzerinde yerleştirilmiş çok sayıda transistor kullanılıyor. Transistor’ler, kablolardaki elektrik akımını kontrol eden cihazlar olarak biliniyor.

Stanford Üniversitesi araştırmacılarından Drew Endy ve ekibi ise “transciptor” adını verdikleri bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz transistor gibi elektrik akımını değil de DNA’daki RNA isimli bir enzimin akışını kontrol altında tutuyor.

Endy, “Eğer DNA molekülünü bir kablo gibi düşünürseniz, RNA enzimi de kablonun içinde dolaşan elektrik akımı gibidir. Biz, transistor gibi, üçüncü bir sinyalle DNA’daki bu enzimin akışını kontrol edebilir, yine örneklemek gerekirse elektrik akımı gibi açıp-kapatabiliriz,” diyor.

Araştırmacılar, birden fazla “transciptor” kullanarak, “ve” ya da “veya” gibi mantıksal emir dizinleri oluşturabildi. “Ve” ya da “veya” bilgisayar teknolojisindeki temel kavramlardan.

Bu şekilde oluşturulan biyolojik bilgisayar, önemli değişiklikleri beraberinde getirebilir. Drew Endy bu konuda şunları söylüyor: “Biyolojik bilgisayarlar normal bilgisayarların yerini alamaz, çünkü o kadar hızlı değiller. Ama bunlar, sıradan bilgisayarların ulaşamadığı yerlerde işlev görecek, bu da bilgisayar teknolojisini yepyeni bir alana taşımak anlamına geliyor.”

Biyolojik bilgisayarlar tarım alanında kullanım bulabilir. Araştırmacı Endy, Tayland’a özgü bir yosunun, biyolojik bilgisayarlar sayesinde, rengini, eğer suda ağır metaller varsa, değiştirir hale getirilebileceğini söylüyor. Bu şekilde de suda artan kirlilik daha iyi gözlemlenebilir.

Biyolojik bilgisayarların tıp alanında da geniş kullanım alanı bulması mümkün. Araştırmacı, biyolojik bilgisayarlı gıdaların, alındıkları vücutta, sindirim sisteminin durumunu belirleyebileceklerini söylüyor.

Endy, “Mesela yoğurttaki mikro organizmalar, biyo bilgisayarcılık teknolojisi sayesinde genetik algı ve mantık oluşturarak, bağırsakların sağlığı konusunda test yapabilir,” diyor.

Araştırmacılar, ayrıca, insanların bağışıklık hücrelerini biyolojik bilgisayarla donatıp, kansere karşı mücadeleyi hızlandırmak istiyor.

Araştırmanın ayrıntılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.sciencemag.org/content/early/2013/03/27/science.1232758

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG