Erişilebilirlik

Diyarbakır IŞİD İddianamesinde ‘Mağdur’ Yok


Diyarbakır IŞİD operasyonu
Diyarbakır IŞİD operasyonu

Diyarbakır’da geçen yıl IŞİD’e ait hücre evine düzenlenen operasyonla ilgili iddianame tamamlandı. İddianamede 16 şüpheli hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma”, "tehlikeli madde bulundurma" ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 15'er yıldan 37'şer yıla kadar hapis cezası istendi. Çatışmada ölen polislere ise yer verilmedi.

Diyarbakır-26 Ekim günü Kayapınar İlçesinde düzenlenen çıkan çatışmada iki polisi ile 7 IŞİD militanın öldüğü operasyonla ilgili soruşturma tamamlandı. 15’i tutuklu toplam 16 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

Savcı operasyonun detaylarına yer verdiği iddianamede teknik takip sonucu iki hücre evi belirlendiğini ve bu evlere baskın yapıldığı belirtti. Kapının açılmaması üzerine polis tarafından kırıldığını anlatan savcı, bu sırada uzun namlulu silah ve bombalarla düzenlenen saldırıda iki polisin yaşamını yitirdiğini vurguladı.

İddianamede hücre evinde yapılan aramalarla ilgili detaylara da yer verildi. Aramada içine tabanca sığacak şekilde oyulmuş bir kitap, çok sayıda silah ve mühimmat, plastik pet şişe içerisine yerleştirilmiş kamera ve dini içerikli kitap bulunduğu kaydedildi.

Savcı, baskın yapılan ikinci evin kapısının kırılması ile örgüt üyelerinin tekbir getirerek polise saldırdığına dikkat çekerek, evdeki IŞİD'lilerden birinin "Hepiniz cehenneme gideceksiniz, kafirler" diye bağırarak ateş ettiğini kaydetti.

IŞİD’lilerin "teslim ol" çağrılarına uymadığına vurgu yapan savcı, bir kişinin "Hepiniz öleceksiniz, Allahu Ekber" şeklinde bağırarak, tabanca ile ateş edip, polise doğru koşarken silahla etkisiz hale getirildiği söyledi. İkinci örgüt üyesinin hücre evinden çıkarak "Ben canlı bombayım, cihat için buradayım, hepinizi cehenneme göndereceğim kafirler" diye bağırıp polislere doğru koşunca, etkisiz hale getirildiği vurgulandı. İddianamede diğer örgüt üyelerinin de benzer sloganlar atarak, polise saldırdığı ve daha sonra etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

İddianamede, IŞİDli N.T.'nin evinde ve arabasında yapılan aramalarda 384 sayfa yazılı belge ele geçirildiğine dikkat çekilerek, M.D'nin evinde örgüt bayrağı, aracında ise IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'ye biat yemini ele geçirildi vurgulandı.

Ele geçirilen 384 sayfalık belgelerde ise IŞİD’in eğitim notları çıktı. Belgede örgütsel eylem ve faaliyetlerde olması gereken davranış kalıpları, kimliğinin belirlenmesi ve yakalanması halinde örgüt üyesinin yapması gerekenlerle ilgili bilgilendirme notları yer aldı. İddianamede, çatışmanın çıktığı hücre evinden askeri ve ideolojik eğitim belgelerinin ele geçirildiği kaydedildi. Belgelerde kolluk kuvvetlerinin izleme, dinleme ve takip ile ilgili bilgilerinin olduğunu belirten savcı, bir defterin içinde 'canlı takip' başlığı altında el yazısı ile yazılmış bilgilerin bulunduğunu vurguladı. Örgüt üyelerinin operasyon öncesi yaptıkları görüşmeler de polis tarafından dinlendi. Yapılan konuşmalar iddianamede yer aldı.

İddianamede IŞİD’in amacı şöyle açıklandı;"DAEŞ'in, cebir ve şiddet kullanarak baskı, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle Anayasada belirtilen Cumhuriyetin nitelikleri, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini değiştirmek, Türk Devleti ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç-dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğu, örgütün silahlı olduğu, suça elverişli eylemlerde bulunduğu anlaşılmıştır."

İddianamede 16 şüpheli hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Tehlikeli madde bulundurma" ve "Ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 15'er yıldan 37'şer yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüpheliler hakkında 2 polisin ölümü hakkında ceza istenmedi. İddianamede ayrıca ölen polisler Sadık Özkan ve Gökhan Çakıcı ile yaralı polislerin ismine yer verilmezken, IŞİD mensupları hakkında "terörist" yerine "örgüt üyesi" ifadesi kullanıldığı görüldü.

Şüphelilerin eylem hazırlığı içinde olduklarına dikkat çekilen iddianame mahkemeye sunuldu. Mahkemenin kabul etmesi halinde, yargılama önümüzdeki günlerde başlayacak.

İddianamede IŞİD'in Türkiye ve Türk vatandaşlarına karşı şu eylemlerine de yer verildi:

-20 Mart 2014: Niğde'de jandarma yol uygulaması sırasında IŞİD üyesi yabancı şahıslar tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda 2'si güvenlik görevlisi 1'i sivil olmak üzere 3 vatandaşımızın şehit edilmesi

-10 Haziran 2014: İskenderun limanından Musul'daki termik santrale mazot götüren 32 vatandaşın kaçırılıp araç ve taşıdıkları eşyaya el konulması

-11 Haziran 2014: Ülkemizin Musul Başkonsolosluğu'nun kuşatılarak Başkonsolos ve 46'sı vatandaşımız olmak üzere 49 konsolosluk çalışanının rehin alınması

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG