Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Politik Ağırlıklı Futbol Maçı


Aldığı cezalar, ismi, futbolcularının hareketleri ve açıklamalarıyla son günlerde spor gündemini sıkça meşgul eden Amedspor bugün Diyarbakır’da Fenerbahçe ile karşı karşıya geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında oynanan maç siyasi mesajlarla doluydu.

Futbolcularından Deniz Naki’nin gol attıktan sonra zafer işareti yapması ve kollarına Türkçe anlamı özgürlük olan “Azadi” kelimesini yazdırmasıyla dikkatleri üzerinde toplayan Amedspor, cezası nedeniyle seyircisiz oynadı. Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final ilk karşılaşmasında iki takım Diyarbakır Seyrantepe Spor Kompleksi'nde karşılaştı. Maçın Diyarbakır’ın Sur ilçesinde süren operasyon nedeniyle güvenlik riski oluşabileceği endişesiyle Şanlıurfa’ya alınması tartışıldı. Ancak İl Güvenlik Kurulu maçın Elazığ yolundaki Seyrantepe Spor Kompleksi'nde oynanmasına karar verdi.

Diyarbakır’da Politik Ağırlıklı Futbol Maçı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Maç nedeniyle kompleks içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Futbolcu başına bir polis görevlendirildi. Futbolcular otobüsten inip soyunma odasına gidene kadar polisler eşlik etti. Maçın seyircisiz oynanmasına rağmen, bir tribün görevliler ve Fenerbahçe taraftarlarınca dolduruldu. Amedspor taraftarları ise stadın dışında tezahürat yaparak takıma seslerini duyurmaya çalıştı.

Karşılaşma futbol maçından çok siyasi bir gösteriyi andırıyordu. Sahanın bir tribününe, taraftarlarca “Seninleyiz Amedspor” ve barış sembolü bulunan afişler asıldı. Takımlar saha çıkmaya hazırlanırken stad dışı karıştı. Amedspor lehine gösteri yapan bir grup, polisin uyarısına rağmen dağılmayınca, gazla müdahale edildi.

Ev sahibi Amedspor oyuncuları ellerinde “çocuklar ölmesin, maça gelsin” yazılı pankartla çıktı. Amedspor’lu oyunculara, Fenerbahçeli’ler de bir süre eşlik etti. Tribünlerde bulunanlar pankartı uzun uzun alkışladı. Pankart gösterisinden önce Futbol Federasyonu’ndan bir yetkili ile bir Amedspor’lu yöneticinin konuşmaları dikkat çekti. Federasyon yetkilisi, “Pankartla çıkarsanız ceza alırsınız” deyince, takım yöneticisi “Biz cezayı peşinen kabullendik” diye yanıt verdi.

Amedspor’lu oyuncular başlama düdüğünden sonra 30 saniye kadar hareketsizce bekledi. Bu eylem ise Amedspor’a yönelik artan ırkçı saldırılara tepki amacını taşıyordu.

Yeşil Kırmızılı takımın politik mesajlarının ardından maç başladı. Fenerbahçe’nin, yedek ağırlıklı bir kadro ile çıktığı maçta Amed'i 1-0 öne geçiren golü Şehmus Özer attı. Özer, golünü 12 maç ceza alan Deniz Naki'ye armağan etmek için formasını alarak protokol tribününe gösterdi. Amed Spor yöneticileri, seyircisiz oynanan maçta tribüne takımlarının daha önceki maçlarda çekilen taraftarların fotoğrafının yer aldığı dev pankart astılar. Tribünün tamamını kapsayan dev pankart, maçın seyircili oynandığı izlenimi yarattı.

Maç devam ederken stad dışında taraftarlar gösteri yapmayı sürdürdü. Grup taşkınlık yapınca polis ikinci kez müdahale etti. Gaz ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından grup dağıldı. Maç sürerken, stad ve çevresi zaman zaman havadan helikopterle kontrol edildi. Çekişmeli geçen maçı 3-3 berabere bitti. Stad çevresinde toplananlar Amedspor kadar Fenerbahçe’ye de ilgi gösterdi.

Fenerbahçeli oyuncular. Polis eşliğinde otobüse kadar gitti. Sarı lacivertli takı maçtan sonra kentten ayrıldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG