Erişilebilirlik

Dikkatler 2016 Başkanlık Seçimine Çevrildi


Ara seçimlerin geride kalmasıyla Amerika’da dikkatler, 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimlerine çevrildi. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’den 2016 başkanlık yarışına kimlerin gireceğinin önümüzdeki aylarda belli olması bekleniyor. 2016 yarışı için birçok tanıdık simanın adı geçiyor.

Dışişleri eski bakanı Hillary Clinton, 2016 başkanlık yarışına girme olasılığı en yüksek politikacıların başında geliyor.

Clinton, Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, beklenenin aksine siyasete değil, çatışma çözmede kadının rolünü güçlendirmeye ağırlık verdi: ”Kadınlar barış süreçlerine katıldığı zaman insan hakları, adalet, ulusal uzlaşma ve ekonomik yenilenme gibi genellikle gözardı edilen konulara daha çok ağırlık verildiğini görüyoruz.”

Cumhuriyetçi Parti’deyse Texas senatörü Ted Cruz, 2016 için adı en çok geçen adaylardan biri.

Muhafazakar Çay Partisi hareketinin gözdelerinden Ted Cruz, Başkan Obama’nın dış politikalarını en şiddetli eleştirenlerden biri: ”Son altı yılda Amerika’nın dünya liderliği konumunu kaybettiğini gördük. Bu durum, bir boşluk yarattı. Boşluğu Rusya, Çin, İran gibi ülkeler doldurmaya çalışıyor, ki bu da küresel güvenliği ciddi şekilde tehdit ediyor.”

Cruz’un yanısıra Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush, New Jersey Valisi Chris Christie ve Kentucky senatörü Rand Paul’un da Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasında yer alması bekleniyor.

Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı John Fortier’ın beklentisi de bu yönde: ”Cumhuriyetçi Parti’nin farklı kanatlarını temsil edecek çok sayıda aday gündeme gelecek. Bu çok adaylı yarıştan kimin öne çıkacağını tahmin etmek zor. Demokrat Parti’ninse adayı belli. Bu aday Hillary Clinton olacak.”

2008 seçimlerinde Demokrat Parti adaylığını alabilmek için mücadele veren Clinton’un Obama’nın dışişleri bakanı olmayı kabul etmesi birçoklarını şaşırtmıştı.

John Fortier’a göre Clinton’un şimdiyse halktan gördüğü destek oranı düşen Başkan Obama’dan uzak durması gerekebilir: ”Hillary Clinton, Obama’dan uzaklaşmak için bazı adımlar atmaya başladı bile. Örneğin Başkan Obama’nın dış politikasını eleştiren görüşler bildiriyor. Bunu yapması şart, çünkü 2008’de olduğu gibi 2016’da da başka adaylarla mücadele etmesi gerekecek.”

Ancak Cumhuriyetçi Parti anketçisi Whit Ayres’a göre Clinton’ın başkandan uzak durması kolay olmayacak: ”Şu anda rağbet görmeyen bir başkanın partisinden adaylık açıklamak oldukça zor bir durum.”

Whit Ayres, Cumhuriyetçi Parti’ninse ara seçimlerde elde ettiği zaferi 2016 başkanlık yarışında da tekrarlamayı umduğunu söylüyor: ”Cumhuriyetçi Parti, yeniden canlanmaya çok yaklaştı. Önlerinde sadece tek bir seçim kaldı.”

Son haberlere göre, Hillary Clinton’un 2016 başkanlık yarışı için adaylığını Şubat ayında açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG