Erişilebilirlik

CEO Maaşları Şirket Vergilerini Aştı


Fleecing Uncle Sam
Fleecing Uncle Sam

Bu hafta içinde çıkan bir rapora göre Amerika’nın en büyük 30 şirketinin 7’sinin CEO’ları, şirketlerinin federal hükümete ödediği vergi miktarından daha fazla maaş aldı

Washington’da kurumsal vergilerle ilgili yasalar reformlar tartışılırken Politika Çalışmaları Enstitüsü (The Institute for Policy Studies) ve Etkin Hükümetler Merkezi’nin (Center for Effective Government) ortak yayınladığı bir raporda, mevcut yasaların “kurumsal vergi sistemindeki büyük hatalara,” işaret ettiği belirtildi.

Çalışmada incelenen 30 şirketten 7’si, 2013 senesinde CEO’larına federal hükümete verdikleri vergiden daha fazla maaş ödedi. Bu 7 şirketin bildirdiği vergi öncesi toplam kar 74 milyar dolar oldu.

Ancak bu 7 şirket vergi kanunlarından yararlanarak federal hükümetten toplam 1,9 milyar dolar geri aldı. Bu da net yüzde eksi 2,5 vergi oranı anlamına geliyor.

En fazla maaş alan 100 şirket CEO’su arasında, 29’unun şirketin federal hükümete verdiği vergiden daha fazla maaş aldığı görülüyor. Rapora göre bu 29 dev şirket yaklaşık 237 yan kuruluşunu “vergi cenneti” olarak tanımlanan yerlerde kurmuş durumda.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, CEO’lar ne kadar yetenekli olursa olsun ödenen kurumsal vergiden daha fazla maaş almalarının Amerikan vergi sistemindeki yanlışlıklara işaret ettiğini belirtiyor.

En büyük 30 şirket arasında eksi vergi veren 7 şirket Boeing, Ford, Chevron Group, Citigroup, Verizon Communications, JP Morgan Chase&Co ve General Motors olarak sıralanıyor.

Reuters, hazırlanan rapora cevaben Verizon şirketi sözcüsünün kendilerine yolladığı bir e-postada, firmanın ödediği eyalet ve federal vergileri kamuoyuna açıklamama politikasına rağmen toplamda 422 milyon dolar gelir vergisi ödendiğini belirtti ve bunun federal kısmının CEO’larının aldığı maaştan çok daha fazla olduğunu söyledi.

Boeing ise 2013 küresel vergilerinin 1,3 milyar dolar olduğunu ancak bunun 5 milyon dolar dışındaki kısmının üretim ve AR-GE çalışmaları nedeniyle ertelendiğini bildirdi. Boeing, uçak satışlarının artmasıyla verilen vergi tutarının artmasını beklediklerini de ekledi.

Citigroup da tüm vergi yasalarına uyduklarını açıkladı.

Ford ve General Motors otomobil şirketleri de verdikleri verginin, Amerika’da 2008 krizi nedeniyle yaşadıkları kayıpların bugüne yansıması nedeniyle düştüğünü açıkladı.

Chevron da 2013 senesinde verdikleri 15 milyon dolarlık verginin birçok nedenden dolayı “normalin çok altında” olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG