Erişilebilirlik

Depresyonu Enflamasyon mu Tetikliyor?


Kanada’da yapılan bir araştırmada klinik depresyon ve enflamasyon arasında bir ilişki belirlerdi. Enflamasyon vücudun mikroplara karşı verdiği bir korunma tepkisi. Ancak araştırmalar enflamasyonun akıl sağlığı üzerinde de etkisi olabileceğini gösteriyor.

Bağımlılık ve Akıl Sağlığı Merkezi’nden araştırmacıların elde ettiği sonuçlar bir gün klinik depresyonun aspirin ya da ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicilerle tedavi edilebileceği anlamına gelebilir.

20 klinik depresyon hastasıyla 20 sağlıklı katılımcının incelendiği araştırmada pozitron emisyon tomografisi (PET) sonuçları zihinsel hasta kişilerin beyinlerinde daha fazla enflamasyon olduğunu ortaya koydu.

Bağımlılık ve Akıl Sağlığı Merkezi Nörokimyasal Görüntüleme Programı Başkanı Jeffrey Meyer, kullandıkları izleyici boyaların beynin enflamasyona verdiği tepkide kilit rol oynayan mikrogliya olarak bilinen beyin hücrelerine yapıştığını söylüyor.

Uzman, çalışmanın klinik depresyon hastalarında bu enflamasyon ölçümlerinin yüksek olduğunu, sağlıklı kişilere oranla yüzde 30’luk bir artış gözlemlediklerini belirtiyor.

Depresyon hem düşük kaliteli bir yaşama hem de ölüme neden oluyor. Uzmanlar depresyon geçiren hastaların yarısından fazlasında ilaçların işe yaramadığına dikkati çekiyor.

Doktor Meyer özellikle depresyonun yanı sıra enflamasyona neden olan kalp rahatsızlıkları ya da diyabet gibi hastalıkları olan kişilerin daha da fazla sorunla karşılaştığını söylüyor. Uzman bu kişilerin geleneksel tedavilere daha düşük oranda karşılık verdiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl Danimarkalı araştırmacılar ilginç bir sonuca ulaşmış. 14 uluslararası araştırmayı inceleyen uzmanlar klinik depresyon hastalarında ağrı kesici kullanımını gözlemlemiş.

Araştırma ekibinin başında bulunan Aarhus Üniversitesi öğrencisi Ole Kohler, düzenli ağrı kesici kullanımının depresyon ilaçlarının etkisini arttırdığını söylüyor.

Kohler, periferik kandan alınan örneklerde depresyon hastalarında daha çok enflamasyona rastlandığını belirtiyor.

Kanadalı araştırmacılar, minosilin isimli anti-enflametur özellikler taşıyan antibiyotik kullanımının depresyon hastalarının ruh halinde iyileştirme sağlayıp sağlamadığını da inceliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG