Erişilebilirlik

Madeni Parayla Tassarruf


Madeni Parayla Tassarruf
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Amerika borçlanmaya devam ederken Kongre de tasarruf etme yolları arıyor. The Dollar Coin Alliance adlı örgüt, banknot yerine bir dolarlık bozuk para basılmasının milyarlarca dolar tasarruf sağlayacağını öne sürüyor. Birçok Amerikalı, aslında uzun yıllardır tedavülde olmasına rağmen bir dolarlık madeni paraları kullanmıyor. Amerikan hükümeti son yıllarda kullanımın arttırılması için girişimde bulunsa da 2011 yılında madeni bir dolar basımı neredeyse tamamen durduruldu.

Amerikalılar, kağıdı metale tercih ediyor. Ancak Dollar Coin Alliance’dan Jim Kolbe’ye göre madeni paraya geçmenin birçok avantajı var. Kolbe, madeni para basmanın daha pahalıya mal olduğunu, ancak çoğu geri dönüştürülen metalden üretilen madeni paraların 35 yıl dayandığını söylüyor. Yeni malzemelerden üretilen ve çabuk yıpranan kağıt paralarından da yılda 3 milyar adet banknot imha ettiklerini söylüyor.

Temsilciler Meclisi eski üyesi Jim Kolbe, kağıt yerine madeni bir dolar kullanılmasını öngören yasanın çıkarılması için yıllardır uğraşıyor. Ancak hem siyasetçiler hem de halk şimdiye kadar buna karşı çıkmış. Ancak son kamuoyu yoklamaları, Amerikalıların %61’inin artık madeni bir dolara sıcak baktığını gösteriyor. Sıcak bakmalarının nedeni ne kadar çok tasarruf sağlayacaklarını öğrenmeleri.

Hükümetin vergi gelirlerini nasıl harcadığını inceleyen daire tarafından yapılan bir araştırmaysa madeni bir dolar kullanımının 30 yıl içinde dört milyar dolardan fazla tasarruf sağlayacağını gösteriyor. Bu fikir, Christy Thompson gibilerine gayet cazip geliyor.

Bir başka sorun ise madeni bir doların 25 sentlik bozuk paralarla hemen hemen aynı boyutta olması. Ekonomi profesörü Robert Blecker, bir dolarlık madeni paraların daha farklı olması gerektiğini söylüyor. Becker’e göre, “madeni paralar çap ve kalınlık açısından farklı olmalı. Çok büyük ve ağır olmayan bir dolarlık madeni para basabilirsek insanlar bunu kullanmaya daha çabuk alışır.”

Hem Kolbe hem de Blecker’a göre madeni bir doların yaygın kullanılmasını sağlamak kolay olmayacak.

Bir dolarlık madeni paralar şimdilik insanların cebini değil hükümetin kasalarını dolduruyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG