Erişilebilirlik

Davutoğlu'ndan Gül'e Pensilvanya Yanıtı


Seçim çalışmaları kapsamında Almanya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu Pensilvanya ziyaretiyle ilgili olarak dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarına yanıt verdi. Abdullah Gül Davutoglu'nun Gülen ziyaretinden sonradan bilgisi olduğunu söylemişti

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesi, partilerin liderlerinin 1,4 milyon Türk vatandaşının oy kullanma hakkı olduğu Almanya'daki mitingleri devam ediyor. İki büyük muhalefet partisinin liderlerinden sonra, bugün de Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Dortmund kentinde vatandaşlara seslendi.

Öğle saatlerinde Düsseldorf’a gelen Davutoğlu, ilk olarak Düsseldorf Başkonsolosluğu’nun yeni binasının açılışını yaptı ve ardından Dortmund’a geçerek, ‘Hep birlikte Türkiye’ adı altında düzenlenen organizasyon kapsamında vatandaşlara hitap etti.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD tarafından organize edilen ve 15 bin kapasiteli Dortmund Westfalen salonundaki konuşmasının ilk bölümünü AKP döneminde son 13 yılda yaşanan değişimlere ayıran Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin çok değiştiğini, ‘eski Türkiye’nin olmadığını’ söyledi ve bugün hizmete açılan Düsseldorf Başkonsolusluğu’nun bunun simgesi olarak tanımladı.

Türkiye ile Almanya arasında ‘İşbirliği Konseyi’ kurulacağını ve iki yılda bir kez iki ülkelerin bakanlarının toplanacağını ifade eden Davutoğlu, Alman siyasetçileri teröre ve İslam karşıtlığına karşı tavır almaya çağırdı. Geçen yıl sadece Almanya’da 22 camiye saldırı düzenlendiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, ‘kutsal mekanları koruyun, ama kesinlikle şiddete başvurmayın’ şeklinde konuştu. Alman Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasını çok sert sözlerle eleştiren Davutoğlu, konunun Almanya’da ders kitaplarına girmesi durumunda, velilerin çocuklarına bu kitapları okutmamasını tavsiye ederek, ‘Kimse bizim çocuklarımıza bizim tarihimize hakaret eden bir müfredat okutamaz.’ şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Almanya ve yurt dışında yaşayan seçmene bir dizi vaatte de bulundu ve oy istedi. Yurt dışında yaşayanlar için bedelli askerlik ücretinin 6 bin Euro'dan bin Euro'ya indirileceğini açıklayan Davutoğlu, yurt dışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresini ise iki yıla çıkartacaklarını duyurdu. Gurbette doğum yapan her anneye doğum hediyesi verileceğini, Türk Hava Yolları'nda yüzde 20 aile indirimi yapılacağını, 217 Euro olan pasaport harçlarını 100 Euro'ya indireceklerini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurt dışında yaşayanlara seçilme hakkı verileceğini de söyledi.

Dortmund’daki toplantı öncesinde Düsseldorf Başkonsolosluğu’nun açılışında gazetecilere bir açıklama yapan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde 2013 yılında Fethullah Gülen ile Pensilvanya’da yaptığı görüşmeyle ilgili de konuştu. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Pensilvanya ziyaretiyle ilgili ‘Benim sonradan haberim oldu.’ şeklindeki açıklmasına karşı çıkarak, ‘Gitmeden önce de dönüşte de kendisine bilgi verdim‘ dedi. Davutoğlu, ‘Sayın Abdullah Gül'e saygım sonsuz ama zihnim çok berrak, ben hiçbir görüşmeyi devlet kaydı dışında yapmadım.’ şeklinde konuştu.

Berlin’de Perinçek mitingi

Öte yandan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de bu hafta sonunda Almanya’da iki miting düzenledi. Almanya ziyaretinin ilk gününde Frankfurt’da, bugün de Berlin’de birer konuşma yapan Perinçek, ‘7 Haziran seçimleri fesat ile Türk Milleti arasında geçecek’ şeklinde konuştu ve AKP hükümetinin ‘Güneydoğu Anaadolu’dan başlayarak İran, Irak ve Suriye topraklarının bir kısmını katarak ikinci bir İsrail kurulması planının bir parçası’ olduğunu iddia etti.

7 Haziran'da gerçekleşecek genel seçimler için oy verme işlemleri Almanya’da önümüzdeki 8 Mayıs Cuma günü başlayacak ve 24 gün sürecek. Almanya’da 1,4 milyon Türk vatandaşının oy kullanma hakkı var. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler bu tarihlerde bağlı bulundukları başkonsolosluk bölgesinde TC. Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı ya da pasaport ile oy verebilecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG