Erişilebilirlik

'İran'ın Nükleer Silah Edinmesine de Yaptırımlara da Karşıyız'


'İran'ın Nükleer Silah Edinmesine de Yaptırımlara da Karşıyız'
'İran'ın Nükleer Silah Edinmesine de Yaptırımlara da Karşıyız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk hükümetinin, İran'ın nükleer silah edinmesine de İran'a uluslararası yaptırımlar uygulanmasına da karşı olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’a yeni yaptırım uygulanmasını tercih etmediklerini, ancak Tahran hükümetinin nükleer silah edinmesine de karşı olduklarını belirtti. Davutoğlu, dün, Washington’da Dış İlişkiler Konseyi’nde bir toplantıya katıldı.

Amerika’nın en etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde yapılan toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türk dış politikası konusundaki soruları yanıtladı. Katılımcılar, bakana, özellikle İran’ın nükleer programı, yaptırım olasılığı ve Türkiye’nin tutumu konusunda sorular yöneltti.

'İran'ın Nükleer Silah Edinmesine Karşıyız'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sivil amaçlı nükleer teknolojinin her ülkenin hakkı olduğunu söyledi, ancak bunun Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetimleriyle sınırlandırıldığını kaydetti. Bununla birlikte Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin İran’ın nükleer silah edinmesine karşı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “Elbette, İran’ın nükleer silah edinmesine karşıyız… Nerede olursa olsun, hangi amaç için olursa olsun, Türkiye nükleer silah sistemlerine karşıdır. Biz bölgemizde nükleer silah istemiyoruz. Ortadoğu nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmalı” diye konuştu.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu görüşlerini İranlı muhataplarıyla da paylaştıklarını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye’nin nükleer sorunun çözümünde diplomatik müzakerelerin devamından yana olduğunu; askeri ihtilaf olasılığını veya ekonomik yaptırımları tercih etmediğini kaydetti. Yaptırımların komşu bir ülke olan Türkiye’yi olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Davutoğlu, ayrıca Güvenlik Konseyi’nde ele alınması beklenen yaptırım taslağının içeriğini bilmediklerini, Türkiye’ye bu konuda danışılmadığını kaydetti. Bakan içeriğini bilmediği ve etkili olmayacağına inandıkları bir tasarı konusunda tutum açıklamaktan kaçındı.

Dışişleri Bakanı, “Ayrıntı veremem ancak bu soruna çözüm bulunacağı konusunda iyimserim” dedi.

'İlişkilerin Normalleştirileceğine İnanıyorum'

Başbakan Erdoğan’ın temaslarında olduğu gibi dün geceki toplantıda Türkiye – Ermenistan süreci de gündeme geldi.

Davutoğlu, “ilişkilerin normalleştirileceğine kuvvetle inanıyorum” dedi. Son bir yıl içinde kaydedilen ilerlemeye dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye’yle Ermenistan arasında bir süreç işlediğini kaydetti. Ancak Davutoğlu, parlamentoların “soykırım tasarıları” onaylaması konusunda "tarihin siyasallaştırılmasını kabul etmeyeceklerini" vurguladı. Bakan, oylama sonucuna göre tarih yazılmasının “mantıksızlık olduğunu, etik ve entelektüel bir yaklaşım olmadığını” söyledi.

Davutoğlu ayrıca Azerbaycan – Ermenistan sınırının da açılmasını istediklerini kaydetti.

'Türkiye'ye Saygısızlık'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye İsrail ilişkilerinde yaşanan sorunları da anlattı.

Davutoğlu, Türkiye’nin arabuluculuğunda süren İsrail - Suriye müzakerelerinde sona gelindiği bir sırada İsrail’in Gazze’ye saldırı düzenlemesini “Türkiye’ye saygısızlık” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu “dolaylı görüşmelerde sona gelinmişti, iki gün içinde doğrudan görüşmeler başlamak üzereyken İsrail Gazze’ye saldırdı” dedi. Davutoğlu, müzakere sürecinde Gazze ve Lübnan’ın sessiz olacağı konusunda İsrail’le bir anlayış içinde olduklarını da belirtti. Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Filistinlilerle müzakerelere yeniden başlanması, yerleşimlerin dondurulması ve Müslümanların Kudüs’teki kutsal mekanlarına yönelik provokasyonlara son verilmesi durumunda, Türkiye’yle İsrail arasında sorun kalmayacağını” kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington’daki temaslarına devam ediyor. Davutoğlu, bugün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la yeniden bir araya gelecek.


XS
SM
MD
LG