Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'Hepsi Halep’e Saldırıyor'


Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya dahil Suriye ordu güçlerini destekleyen İranlılar ile Hizbullah’ın birlikte Halep’e saldırdığını ve bu kent ile Türkiye arasındaki koridorun kapandığını söyledi.

300 bin kadar sivilin risk altında olduğuna işaret eden Davutoğlu, Suriye’deki durumu “öldürme stratejisi ve savaş suçu” olarak niteledi.

Londra’da “Suriye Donörler Konferansı”nda 70 bin mültecinin daha Türkiye’ye akacağını belirten Davutoğlu, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, “10 bin kişi sınırımızda ve 30 bin kadarı da şu anda sınırımıza doğru yürüyor” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu, Şam rejimini destekleyen Ruslar, İranlılar ve Hizbullah gibi Şii milislerin Kuzey Halep’e doğru yöneldiğini ve insanların aç ve susuz oldukları için öldüğünü belirtti.

‘Tavır al’

Ahmet Davutoğlu, “Şimdi Halep’e karşı son beş yılın en büyük, en tehlikeli ve en ağır saldırısı gerçekleştiriliyor” dedi. Türkiye-Halep koridorunun kapandığını ifade eden Davutoğlu, havadan Rusya olmak üzere hepsinin Halep’e saldırdığını söyledi. Davutoğlu, Rusya saldırılarının yüzde 90’ının IŞİD’e değil sivillere karşı yapıldığına dikkat çekti. Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile kısa bir süre önce İstanbul’da yaptıkları görüşmede, Moskova’nın, Halep ve Azez’e saldırılmaması konusunda uyarılması için mutabık kaldıklarını belirtti. Ahmet Davutoğlu, ABD ile Rusya arasındaki her görüşmenin ardından Rusya’nın daha da fazla saldırdığını kaydetti. Davutoğlu, ABD’yi Rusya’ya karşı daha açık bir tavır sergilemeye davet etti.

Davutoğlu, “Ne zaman Amerika-Rusya görüşmesi olmuşsa ertesi gün daha çok saldırı oldu. Bunun açıklamasını beklemek bizim hakkımız. Milyonlarca Suriyeli’yi misafir ediyorsak, bunu sormak hem hakkımız hem de Suriye halkı adına bunun cevabımı beklemek bizim görevimiz” dedi.

İlk kez bir Rus askeri

Bu arada, radikal islamcı terör örgütü IŞİD, Suriye ordusuna askeri danışmanlık yapan bir Rus askerini Lazkiye yakınladırndaki Salma köyünde öldürdü.

Öldürülen askerle ilgili açıklama Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapıldı. Rus askerinin rütbesi belirtilmedi, ancak Suriye ordusuna bağlı bir birlikte gelişmiş silahlarla ilgili eğitim görevi yaptığı ifade edildi.

Geçen yıl 30 Eylül’de Suriye’de hava saldırılarını başlatan Rusya, karada muharip bir rol üstlenmiyor. Ancak, çok sayıda Rus askeri danışman olarak Suriye ordusuna eğitim desteği veriyor.

IŞİD, birkaç ay önce de, Rusya vatandaşı bir Çeçen’in başını kesmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG