Erişilebilirlik

Davos'ta Gündem Küresel Terör


Davos'ta Gündem Küresel Terör
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Avrupa Birliği liderleri Arap ülkelerini terörle mücadele çabalarına katılmaya çağırdı. Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları, ‘uyuyan’ terör hücrelerine mensup militanları takip etmek için yürütülen uluslararası işbirliğini ele aldı. Toplantıya Arap Birliği Örgütü Başkanı da katıldı. Küresel terör, İsviçre’nin Davos kentindeki yıllık Dünya Ekonomik Forumu’nun en önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Hz. Muhammed’in karikatürlerinin çizilmesine tepki veren Müslümanlar, birçok ülkede protesto gösterilerine devam ediyor. Çeçenistan’da binlerce kişi, terör saldırısına uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’yu protesto etti.

Grozni sokaklarında yürüyen protestocular, Charlie Hebdo karikatüristlerini kınadı. Çeçenistan’ın Rusya yanlısı lideri Ramazan Kadirov, Müslümanlar’ı kışkırtmalara karşı direnmeye çağırdı: “Müslüman toplumu ülkemizin istikrarsızlığa sürüklenmesi emellerine alet olmayacak. Buna izin vermeyeceğiz. Biz her zaman Rusya’nın güvenilir destekçisi olduk. Ülkemizin tüm düşmanlarına bugün de karşı koyuyoruz.”

Güvenlik önlemlerini arttıran Avrupa ülkeleri, Paris’te 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından terör hücrelerini ve yurtdışı bağlantılarını arıyor. Bir Fransız yetkili, teröristleri izlemek için teknolojik altyapının yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Philippe Capon, “Fransa’daki kriminal veritabanları çok eski çünkü sistem etkileşimli değil. Farklı polis teşkilatları verilere erişemiyor. Bilgiler düzenli olarak güncellenmiyor. Gereksiz bilgiler hala veritabanında dururken ihtiyacımız olan veriler sisteme dahil edilmiyor” şeklinde konuşuyor.

Terör saldırıları, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde Batılı ülkelere oranla daha fazla kişinin ölümüne yol açtı. Avrupa Birliği, Arap ülkelerini, terörle mücadelede işbirliği yapmaya çağırdı.

Federica Mogherini, “Bu tehdit, sadece Paris’teki saldırıyla sınırlı kalmıyor. Müslüman ülkelerden başlayarak başka ülkelere de yayılıyor. İşbirliğini güçlendirmemiz gerekiyor” diyor.

Köktendinci ideolojiyi çökertmek için gösterilen çabalara destek vereceklerini belirten Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi, İslamcı militanlara yönelik askeri operasyonlara katılmayacaklarının altını çizdi: “Arap Birliği silah kullanmak istemiyor. Çok kapsamlı bir yüzleşmeden söz ediyoruz. Felsefi, ekonomik, dini konuları ele almamız, basın ve eğitim kurumlarını da işin içine katmamız gerekiyor. Bu çabaları destekliyoruz. Ancak işin askeri tarafıyla hiçbir ilgimiz yok.”

Dünya Ekonomik Forumu, Davos’taki yıllık zirve toplantılarında terör tehdidini de ele alacak.

Klaus Schwab, “Terörle ulusal bazda mücadele edemezsiniz. Uluslararası işbirliği şart” diyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab, terörle mücadele için liderlerin daha etkili işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG