Erişilebilirlik

'Dünya İklim Değişikliğine Hazır Değil'


'Dünya İklim Değişikliğine Hazır Değil'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Japonya’da beş günlük bir toplantıya katılan 100’den fazla ülkeden uzmanlar ve hükümet yetkilileri iklim değişikliğiyle ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre dünya iklim değişikliğinin getirdiği risklere hazırlıklı değil.

Skype aracılığıyla konuştuğumuz Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden Kelly Levin’e göre, rapordaki ortak görüş, yeryüzünde hiçbir bölgenin iklim değişikliğinden muaf olmayacağı: “Sonuç, iklim değişikliğinin etkilerinin son derece önemli ve yaygın olacağı.”

Yükselen sıcaklıklar doğal afetleri de beraberinde getirecek, gıda ve su sıkıntısı yaşanmaya başlayacak, ekosistemin önemli bir parçası olan mercan kayalıkları ve ormanlar yok olacak, bazı canlıların nesli tükenecek.

Levin, “Deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle sahillerde yaşanan sel felaketleri görüyoruz, bu yüzyılın sonunda milyonlarca kişi yükselen deniz seviyesi nedeniyle yerlerinden olacak,” diyor.

Sel felaketleri Afrika ve Avustralya’da daha da yaygınlaşacak. Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya’da da sıcak hava dalgaları yaşanması bekleniyor. Bu durumdan en çok etkilenecek olan da değişikliklerle başa çıkamayacak olan yoksul ülkeler. Gıda güvenliği ve ekonomik zorluklar en başta gelen sorunlar.

Bu ürkütücü tahminlere rağmen, raporun başyazarlarından Christopher Fields’a göre durum o kadar da kötü değil: “Rapor bu ürkütücü ve sinir bozucu tahminlere yer verse de, çözümleri de gündeme getiriyor. Bu duruma nasıl ayak uydurabileceğimizi, etkilerini nasıl azaltabileceğimizi, kısacası değişen iklim koşullarına hazırlıklı bir toplum ve dünya için neler yapılabileceğimiz konusuna da değiniyor.”

Toplantının yapıldığı Japonya’nın Yokohama kentinde İklim Değişikliğine Küresel Çağrı örgütünden Christian Teriete, dünya liderlerine otomobiller ve fabrikalardan çıkan zararlı gazların azaltılması yönünde çağrıda bulundu: “Bu yıl ve önümüzdeki sene yapılacak olan iklim toplantılarında bu konuyu ele alınacak, o nedenle daha etkili kararlar alınması şart. Böylece hem insanları, hem de çevreyi iklim değişikliğinden korumak mümkün olur.”

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Komisyonu tarafından hazırlanan raporun, 2012 yılında sona eren Kyoto Protokolü’nün yerine 2015’e kadar yeni bir anlaşma imzalanmasında yetkililere yardımcı olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG