Erişilebilirlik

'Dümendeki Üçüncü Kaptan Tecrübesizdi'


Güney Kore açıklarında batan feribotun dümeni teslim edilen 26 yaşındaki üçüncü kaptanının, bölgedeki tehlikeli akıntılara sahip sularda ilk kez seyir yaptığı bildirildi

Güney Kore açıklarında batan feribotun dümeni teslim edilen 26 yaşındaki üçüncü kaptanının, bölgedeki tehlikeli akıntılara sahip sularda ilk kez seyir yaptığı bildirildi. Yüzlerce lise öğrencisini taşıyan feribot, aniden yana kırmış ve devrilerek batmıştı.

6 bin 800 tonluk Sewol feribotu, 476 kişiyle birlikte Güney Kore’nin güneybatısındaki Jindo adası açıklarında sulara gömüldü. Resmi rakamlar 56 kişinin öldüğünü doğrulamakla birlikte suların altındaki gemiden çıkamayan 246 kişi dört gündür “kayıp”. Bununla birlikte sağ kalanlardan umut tamamen kesildi. Çarşamba gününden bu yana gemiden sadece 174 kişi sağ kurtulabildi. Bunlar arasında gemiyi ilk terk ettiği düşünülen kaptan da bulunuyor.

Yetkililer, dümeni deneyimsiz yardımcısına teslim eden kaptanın kaza anında kendi kamarasında bulunduğunu açıkladı.

Kaptan, dümen başındaki yardımcısı ve mürettebattan bir kişi daha, yolcuları kendi haline bırakarak batan gemiyi terk ettikleri için tutuklandı.

Yonhap haber ajansına göre kaptan, ayrıca gemi yana yatarken yolculara koltuklarında kalma uyarısında bulunmakla da suçlanıyor. Yana yatan gemi, yolcuların acil durumlarda kullanacağı çıkış noktalarını da kapatmış oldu.

Dalgıçlar dün gece sert akıntı ve olumsuz koşullara rağmen aramalarını sürdürdü ve ancak 17 ceset çıkarabildi.

Kazanın nedeniyse kesinlik kazanmadı. Ancak sağ kurtulanlardan bazıları, geminin yana yatmadan önce bir şeye çarptığı şeklinde ses duyduklarını söylüyor. Yoğun sisin de kazaya neden olabileceği düşünülüyor.

Bununla birlikte uzmanlar, üçüncü kaptanın yüksek hızla seyrederken dümeni aniden kırmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruyor. Uzmanlar ani dönüşün, park halinde bulunan 180 motorlu aracı ve bin 200 tonluk yükü feribotun yana yatmasına yol açacak şekilde kaydırmış olabileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG