Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Kararsız


Cumhuriyetçiler Kararsız
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Başkan Obama milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtarmak için imzaladığı kararnameyi tekrar tekrar savunuyor. Cumhuriyetçi Partililer, kararnameye şiddetle karşı çıkmalarına rağmen Obama’ya nasıl bir yanıtla karşılık vereceklerini henüz kararlaştırmadı

Barack Obama, başkanlığıyla özdeşleştirilen kararameyi kısa süre önce imzaladı.

Obama kararnameyi açıklarken “Amerika’da yaşayan milyonlarca kaçak göçmeni ilgilendiren bu konuda gerekli adımları atmaya kararlıyız” dedi.

Başkan Obama, Kongre’nin göçmenlik reformu konusunda gerekli adımları atmaması üzerine bu kararnameyi imzalamak zorunda kaldığını söyledi:

“Cumhuriyetçiler dahil herkes biliyor ki 11 milyon kaçağı sınırdışı etmeyeceğiz.”

Senatör Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Obama’nın Kongre’yi safdışı bırakan kararına şiddetle karşı çıkıyor:

“Başkan Obama anayasayı ve federal yasaları ihlal ediyor, kamuoyuna meydan okuyor.”

Cruz, Ocak’ta Kongre’nin iki kanadını da kontrolü altına alacak olan partisine, Obama’nın atamalarını onaylamama çağrısında bulundu.

Ancak Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’ya verecekleri karşılık konusunda kararsız. Hatta Obama’nın haftalık konuşmasına verdikleri yanıtta göçmenlik konusuna hiç değinmediler.

Senatör John Cornyn gibi bazı Cumhuriyetçiler, Obama’yı protesto etmek için federal hükümeti kapatmayı koz olarak kullanmayı reddediyor:

“Hükümet kapanmayacak. Kapanamaz. Böyle birşey olmayacak.”

Başkan Obama ise başkanlık kararnamesine karşı çıkan Cumhuriyetçi siyasetçilere aynı çözüm önerisini sunmaya devam ediyor:

”Yasa çıkarın. Göçmenlik sorununu çözme sorumluluğu Kongre’ye düşüyor. Benim tek başıma yapamayacağım işler var.”

Başkan Obama, tek başına hareket ettiği gerekçesiyle Cumhuriyetçi Partililer’in, kararname kapsamına alınmayıp hala sınırdışı tehdidiyle karşı karşıya oldukları için de bazı kaçak göçmenlerin hedefinde.

Ancak Obama’yı alkışlayanlar da var. Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Obama’nın attığı adımı memnunlukla karşıladı. Amerika’ya en çok kaçak göçmen gönderen ülke Meksika.

Obama’nın başkanlık kararnamesinden ülkedeki 12 milyon kaçak göçmenden beş milyona yakınının yararlanması bekleniyor. Ancak sınırdışı edilme tehdidini geciçi olarak ortadan kaldıran kararnamenin şartlarına uyan kaçakların sayısını zaman gösterecek.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG