Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler'in 2016 Tercihi Cleveland


Cumhuriyetçiler'in 2016 Tercihi Cleveland
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Cumhuriyetçi Parti, 2016’da parti başkan adayının açıklanacağı kurultay için Cleveland'ı seçti ve şimdiden hazırlıklara başladı. Teksas eyaletinin Dallas kenti ikinci tercihti, ancak parti azınlıklara uzak durduğu eleştirilerini dikkate alarak çeşitliliği fazla olan Cleveland'ı seçti

Amerika’da 2016 başkanlık seçimine daha birbuçuk yıl var ancak siyasi partiler çoktan hazırlıklara başladı. Peki nedir bu hazırlıklar? En önemlisi kurultay hazırlıkları. Amerika’da her dört yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinden önce ülkenin iki büyük siyasi partisi olan Cumhuriyetçilerle Demokratlar, başkan adaylarını resmen belirlemek için ulusal kurultaylar düzenler. Amerikalı seçmenler başkan adaylarını kurultaylar aracılığıyla tanır. Bu kurultayların yapılacağı kentleri belirleme süreci de oldukça uzun ve bu seçim, birçok kriter dikkate alınarak yapılıyor.

Cumhuriyetçi Parti Yürütme Kurulu, kurultayın yapılacağı kenti seçti. Henüz kesin değil ama kurultay büyük olasılıkla ya 28 Haziran ya da 18 Temmuz 2016’da yapılacak. Demokratlar ise kararlarını büyük olasılıkla 2015’te açıklayacak.

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 kurultayı için seçtiği kent, Ohio’daki Cleveland. Cleveland’ın rakibi Teksas’ın Dallas kentiydi.

Peki neden Cleveland? Cumhuriyetçi Parti Başkanı Reince Priebus’a göre, 12 üyeli parti komisyonunun kararı birkaç nedene dayanıyor. Birincisi, Cleveland’ın böyle büyük bir düzenlemeyi kaldıracak altyapıya sahip olması.

Yani, kent, pratik açıdan kurultay düzenlenmesi için çok uygun. Son yıllarda kentte ciddi bir rönesans yaşandı ve Cleveland, konferans merkezleriyle büyük ilgi gören, aranan bir kent konumuna geldi. Kent ayrıca Amerika’nın ve dünyanın ünlü sağlık merkezlerinden biri.

İkinci neden, ekonomik. Cleveland Ohio eyaletinin başkenti ve yerel Cumhuriyetçi politikacılar ve iş çevreleri, Cumhuriyetçi Parti’ye para toplamak için Cleveland’ın ideal olduğunu söylediler, yüzbinlerce dolar toplama vaadinde bulunarak partiyi ikna ettiler. Bakalım bu beklenti ne oranda karşılanacak.

Cumhuriyetçiler, Dallas’ın daha zengin bir kent olduğunu ve konferans tesisleri açısından çok zengin olduğunu biliyor ancak Cleveland partiye daha çok seçmen çekmek için ideal bir mekan. Haziran ayında Dallas’ta kurultaya destek amacıyla 45 milyon, Cleveland’daysa 25 milyon dolar bağış toplandı.

Cleveland Amerika’nın en yoksul üçüncü kenti ve kurultaya evsahipliği yapmaktan büyük maddi kazanç sağlayacağı kesin. 2012’de Cumhuriyetçi Parti kurultayı, Florida’nın Tampa kentine, 427 milyon dolar kazandırmıştı.

Önemli bir neden de şu: Cumhuriyetçi Parti bu kez kurultayı güney kentlerinde yapmayarak, lojistik ve stratejik bir kararla, daha büyük bir çeşitliliğe sahip olan bir kenti tercih etti.

Azınlıkların, farklı etnik grupların yaşadığı Cleveland belki Cumhuriyetçiler’e güney eyaletlerinin koşulsuz destek ve rahatlığını vermeyecek ama partiye yönelik eleştirilere bir cevap olacak. Cumhuriyetçi Parti özellikle azınlıklara, göçmenlere, siyahlara uzak durduğu gerekçesiyle ciddi eleştirilere hedef oluyor.

Cleveland çok büyük bir siyah seçmen grubuna sahip ve bu grup çoğunlukla Demokratlar’a oy veriyor.

Bir önemli konu da Ohio eyaletinin seçimlerdeki stratejik konumu. Başkanlık seçimlerinde Ohio ‘swing state’ yani başkanlık seçim sonucunu etkileyen önemli eyaletlerin başında geliyor. 1860 yılında Abdraham Lincoln’dan buyana Ohio’yu almadan seçim kazanan hiçbir Cumhuriyetçi başkan çıkmamış.

Cleveland, partinin kurultay için ileri sürdüğü önkoşullardan biri olan otel kapasitesine de sahip. Parti, 16 bin otel odası koşulu ileri sürüyor, Cleveland’da 17 bin otel odası bulunuyor. Bunların 5 bini kent merkezinde.

Cleveland’ın Dallas’ın önüne geçmesinin bir nedeni de hava sıcaklığı. Hava sıcaklığı kurultayın yapılması beklenen Haziran ayında Dallas’ta 40 derece civarında oluyor. Oysa aynı günlerde Cleveland’da sıcaklık 30 derece dolayında kaydediliyor.

Kurultay mekanı için tercihini yapan Cumhuriyetçi Parti 2016 seçim kampanyası için şimdiden Cleveland’da çalışmalara başladı.

Peki Demokrat Parti bu konuda nasıl bir hazırlık içinde dersiniz? Demokratlar en çok New York üzerinde duruyor. Çünkü eğer eski dışişleri bakanı Hillary Clinton adaylığını açıklarsa burası onun en güçlü olduğu eyalet.

Ancak parti Philadelphia, Cleveland, Columbus, Phoenix ve Birmingham üzerinde de duruyor. Demokrat Parti Ulusal Komitesi Başkanı Debbie Wasserman Schultz partinin kurultayın hangi kentte yapılacağı konusundaki kararını büyük olasılıkla bu yıl sonunda veya 2015 başında açıklayacak.

Yaz aylarında yapılan parti kurultaylarından hemen sonra adaylar için iki ay sürecek yoğun bir kampanya süreci başlayacak. Böylece resmen açıklanan Cumhuriyetçi ve Demokrat başkan adayları ve yardımcıları, 2016 Kasım seçimleri için kıyasıya mücadeleye girecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG