Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Ticaret Anlaşmalarını Geçirebilir


Cumhuriyetçiler Ticaret Anlaşmalarını Geçirebilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Kongre’den geçemeyen bazı ticaret anlaşmaları, Senato’nun Cumhuriyetçiler’in kontroluna geçmesiyle yeni bir ivme kazanabilir. Amerika’nın Sesi ekonomi editörü Jim Randle ticaret anlaşmalarının onaylanması için bazı sıradışı siyasi ittifaklar gerekebileceğini bildiriyor

Ocak’ta Senato çoğunluk lideri olmaya hazırlanan Mitch McConnell ve Cumhuriyetçi Partiler, Demokrat Partili Başkan Obama’nın sunduğu önerileri veto ediyorlardı. Birçok Demokrat senatörün aksine Obama, ticari anlaşmaların Amerika için yararlı olduğunu savunarak Cumhuriyetçilerle işbirliği yapmanın yolunu açtı.

Mitch McConnell: "Bence Obama ilerlemek istiyor. Kendisine ticaret anlaşmalarını bize göndermesini söyledim çünkü onları incelemeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Anlaşma yanlıları, Başkan Obama’nın diğer ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmaları hakkında Kongre’nin lehte veya aleyhte karar verebileceği ancak değişiklik yapamayacağı bir formül bulmaya çalışıyor.

American Enterprise Enstitüsü’nden ticaret uzmanı Claude Barfield, Obama yönetimi ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler’in dikkatlerini karmaşık ve tartışmalı Uluslararası Ticaret Teşvik Yetkisi tasarısının hızlandırılmasına verdiklerini söylüyor:

“Bence, yönetim Uluslararası Ticaret Teşvik Yetki tasarısını Kongre açılır açılmaz görüşmek isteyecektir.”

Küresel Ticaret İzleme Örgütü’nden Lori Wallach, Cumhuriyetçilerle Uluslararası Ticaret Yetki tasarısı üzerine anlaşmayı düşünen Demokratlar’ın son seçimlerde sandalye kaybettiklerini hatırlatıyor. Wallach, seçim sonuçlarının Cumhuriyetçiler’in hedeflerini de etkileyeceğini söylüyor:

"Bu nedenle Uluslararası Ticaret Teşvik paketinin Senato’dan geçme olasılığı da bence azaldı.”

Amerikalı yetkililer, Pasifik ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yapmak istedikleri anlaşmaları ayrı ayrı hazırlıyor. Eski ticaret anlaşmalarıyla uluslararası ticareti ucuzlatmak için gümrük vergileri düşürülmüştü. Yeni anlaşmalarla yetkililer, farklı ülkeler arasında değişkenlik gösteren sağlık, güvenlik ve çalışma yasalarını birbirlerine uyumlu hale getirmeyi planlıyor.

Birçok Amerikan sendikası, anlaşmaların çok uluslu şirketleri koruyacağı, yasaları demokratik olmayan yollarla değiştireceği ve Amerika’da istihdama zarar vereceği eleştirisinde bulunuyor.

Larry Cohen: “Yatırımı ihmal etmeden, yurttaşlarımızı ön plana koymamız gerekiyor. Yatırım yapmadan ekonomik kalkınma sağlayamayız. Dikkatimizi orantısız olarak sadece ekonomimizi sağlamlaştırmak için yatırıma verip, çalışanlarımızın sorunlarını arka plana atmamalıyız.”

Başkan Obama dahil anlaşmaları destekleyenler, bu belgelerin ekonomiyi geliştirerek istihdam sağladığını söylüyorlar. Obama, başkan olduktan sonra Güney Kore, Colombia, ve Panama ile ikili ticaret anlaşmaları imzaladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG