Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler İmaj Düzeltme Sürecinde


Cumhuriyetçiler İmaj Düzeltme Sürecinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Kasım ayında yapılan Kongre ara seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Parti,Kongre’nin iki kanadında da kontrolu ele geçirdi. Cumhuriyetçi Partililer sadece önümüzdeki iki yıl için değil, 2016 yılında yapılacak başkanlık seçiminde elde edebilecekleri başarı için de büyük heyecan duyuyor

Kongre’de güç, el değiştirdi. Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Parti, Amerikan kamuoyuna kendini göstermek için yeni bir fırsat yakaladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner bu fırsatı değerlendirmeye kararlı görünüyor: ”Fikir çatışması hiçbir zaman bitmez, bitmemeli de. Temsilciler Meclisi Başkanı olarak istediğim ve beklediğim tek şey, farklı fikirlerimizi kavgaya girmeden dile getirmek.”

Kongre’nin Cumhuriyetçiler’in kontroluna girmesi, görev süresinin bitimine iki yıl kalan Başkan Obama’nın işini zorlaştırıyor.

Ancak Obama, tıpkı göçmenlik reformunda olduğu gibi, zorunluluk hissettiği zaman tek başına hareket edebileceğini söylüyor: ”Büyük bir sorun gördüğümde ve Amerikan halkına yardım etmem gerektiğini hissettiğimde yasalar çerçevesinde yetkimi kullanırım.”

Ancak Kongre’nin bu konuda Obama’ya duyduğu öfke dinmiyor. Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell Senato çoğunluk lideri: ”Başkan Obama Senato’daki gündemi ve öncelikleri belirleyemeyecek. İstihdamı teşvik eden bir gündemimiz var.”

Siyaset uzmanı John Fortier, 2016 seçimleri yaklaşırken Kongre’de dizginleri ele alan Cumhuriyetçiler’in neler yapabileceklerini kamuoyuna gösterme şansı yakaladıklarını söylüyor: ”Cumhuriyetçiler’in olumlu bir vizyonları olduğunu göstermeleri gerekiyor. Ara seçimlerde muhalefet partisi olmak ve Obama Yönetimi’ne yüklenmek çok kolaydı. Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 için ihtiyacı olan şey, doğru adayla olumlu bir vizyon yakalamak.”

Cumhuriyetçi Parti uzman Scot Faulkner’a göre başkanı eleştirmekten çok daha fazlası yapılmalı: ”Cumhuriyetçiler, ülkeyi yönetebileceklerini kanıtlamak zorunda. Obama’nın politikalarını eleştirmek, yerden yere vurmak kolay. Zor olan, bu politikalara alternatif olabilecek seçenekler önermek.”

Uzman Stuart Rothenberg’a göre bazı muhafazakarların John Boehner’ın yeniden Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesine karşı çıkması, parti içindeki bölünmenin bir işareti: ”Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in aynı saflarda yer aldığından emin değilim. Parti içinde bazı görüş ayrılıkları yaşanabilir.”

Cumhuriyetçi Parti strateji uzmanı Phillip Stutts’a göre parti liderlerinin büyük siyasi emelleri var: ”İster John Boehner olsun ister Mitch McConnell, Cumhuriyetçi Partili liderler partimizin 2016 başkanlık yarışını kazanabilmesi için gereken yolu şimden çiziyor.”

Florida eski valisi Jeb Bush ve 2012 yılında aday olan Mitt Romney, başkanlık yarışında adı geçen Cumhuriyetçiler arasında yer alıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG