Erişilebilirlik

Çocuklarda Şeker Hastalığı Artıyor


Çocuklarda Şeker Hastalığı Artışı Korkutuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Dünyanın dört bir yanında uzmanlar, çocuklar arasında şeker hastalığı salgını olduğuna dikkati çekiyorlar. Çocuklardaki şeker hastalığını tedavi etmek, yetişkinlerden daha zor ve körlük, böbrek yetmezliği, kalp krizi gibi şeker hastalığından doğan komplikasyonların görülme riski daha yüksek

Dünyanın dört bir yanında uzmanlar, çocuklar arasında şeker hastalığı salgını olduğuna dikkati çekiyorlar. Amerika’da ise şeker hastalığı olan kaç çocuk ve genç olduğu ve hastalığın ne hızla yayıldığına dair istatistikler bir süre öncesine kadar yoktu. Bu nedenle Amerikan sağlık kurumları son yıllarda milyonlarca çocuğu kapsayan çalışmalar yürüttü. Sonuçlar, yalnızca Amerika için değil birçok ülke için son derece olumsuz bir tablo ortaya koyuyor.

KB Broadus’a daha bir yaşındayken tip 1 şeker hastalığı teşhisi konmuş. 10 yaşındaki KB’nin şeker hastalığı dışında rahatsızlığı yok.

Anne Shauna Broadus, ”Futbol, basketbol oynuyor, son derece normal bir çocuk. Sadece şeker testi yapmamız gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

Şeker hastalığı, kandaki şekeri enerjiye çevirmeye yarayan hormon olan insülinin yeterince salgılanmaması ya da insan bedeninin salgıladığı insülini kullanamaması durumunda ortaya çıkıyor.

Tip 1 şeker hastalığı daha çok çocuk ve buluğ çağındaki gençlerde görülüyor. Bu kişilerin düzenli olarak insülin iğnesi yapması gerekiyor.

Kişinin yeterince insülin salgılamadığı ve sonunda insülin salgılanmasının tamamen durduğu Tip 2 şeker hastalığı ise yetişkin hastalığı olarak bilinse de artık günümüzde çocuklarda da görülüyor.

Amerika’da 2001-2009 yılları arasında 3 milyon çocuğun incelendiği araştırmayı Doktor Dana Dabalea yürütmüş: ”Tip 1 şeker hastalığı en az %21 oranında arttı. Bu artış hem kızlarda hem de erkeklerde, hemen hemen tüm yaş gruplarında, her ırk ve etnik grupta kaydedildi.”

Doktor Dabalea, bu artışın çevresel değişikliklere bağlı olabileceğini söylüyor. Çocuklar arasında Tip 2 şeker hastalığının artması ise daha ciddi bir durum: ”Bu artışın nedeni çocuklarda obezitenin daha sık görülmesi.”

Çocuklardaki şeker hastalığını tedavi etmek, yetişkinlerden daha zor. Bu çocuklarda, körlük, böbrek yetmezliği, sinir tahribi ve kalp krizi gibi şeker hastalığından doğan komplikasyonların görülme riski daha yüksek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG