Erişilebilirlik

Bill Clinton’dan Türkiye’ye Övgü


Founder and CEO of Chobani and the Tent Foundation Hamdi Ulukaya speaks at Clinton Global Initiative
Founder and CEO of Chobani and the Tent Foundation Hamdi Ulukaya speaks at Clinton Global Initiative

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ile Türk işadamı Hamdi Ulukaya, Suriyeli mülteci krizinin çözümünde özel sektörün rolünü tartıştı; küresel iş dünyasından destek istedi

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, kurucusu olduğu CGI (Clinton Küresel Girişimi) kış toplantıları kapsamında New York’ta Chobani yoğurtlarının kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya ile bir araya geldi. Çok sayıda iş adamının da katıldığı toplantıda konuşan Clinton, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için yaptığı yardımlardan övgüyle söz etti.

Ulukaya’nın, mültecilere yönelik yardım çalışmalarının önemini vurgulayan eski ABD Başkanı, “Mültecilerin içinde bulunduğu şartların düzeltilmesi için Chobani gibi daha fazla şirketlere ihtiyaç var“ dedi.

Clinton, Suriye’de savaştan kaçan mülteciler sorununun artık uluslararası bir krize dönüştüğünü ve bu krizin ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en yoğun mülteci krizi olduğuna işaret etti. Şubat başında Londra’da yapılan toplantıda Suriyeli mülteciler için 10 milyar doların üzerinde yardım taahhüt edilmesinin sevindirici olduğunu belirten Clinton, krizin çözülmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Türkiye’nin mülteciler için yaptıkları hayranlık verici”

Clinton, Türkiye’nin çabalarını hayranlık verici olarak niteledi ve ”2 milyon mülteciye kapılarını açıp onları ülkelerine kabul ettiler. Türkiye’de yaşayabilmeleri için iyi şartlar sağladılar, kamplar kurdular, kasabalar inşa ettiler. Suriyeli mülteciler artık Türkiye’de iş kurmaya başladı. Türkiye’de yeni kurulan işlerin yüzde 24’ü mülteciler tarafından kuruldu. Mülteciler bu şekilde sığındıkları ülkeye de katkı yapmaya başladı. Mülteciler sorununda en önemli şey uyum süreci. Uyum süreci tek taraflı olmaz, uyum iki taraflı gerçekleşmeli. Mültecilerin sığındıkları ülkelere uyum sağlayabilmeleri için iş dünyasına da büyük iş düşüyor. Soruna çözüm getirmek için konuya iş anlayışıyla yaklaşmak gerek” diye konuştu.

“Çözümü sadece devletten bekleyemeyiz”

Servetinin bir bölümünü mülteciler için ayıran Hamdi Ulukaya da, kurduğu ‘Tent Foundation’ (Çadır Vakfı) aracılığıyla yaptığı yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Ulukaya, 2015’te kurdukları yardım organizasyonuna desteğin giderek arttığını, 20’nin üzerinde büyük şirketin de mülteciler sorununa katkı sağlamak amacıyla vakfa destek olduklarını söyledi.

Mülteciler krizinin daha da derinleşmemesi için acil çözüm yolları bulmanın gerektiğini belirten Ulukaya, ”Çözümü sadece devletlerden bekleyemeyiz. İş dünyasına ve sivil toplum örgütlerine büyük iş düşüyor. İnsanlık olarak çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınavdan kalamayız. Bir gün çocuklarımız ‘Ne yardım yaptınız‘ diye sorar. Bu soruya vereceğimiz yanıt bugün ne yaptığımıza bağlı. Harekete geçmeliyiz” dedi.

Büyük şirketlerden destek var

Daha önce de servetinin bir kısmını mültecilere bağışlayacağını açıklayan Ulukaya, Airbnb, LinkedIn, MasterCard, UPS ve IKEA gibi dev şirketleri de mültecilere yardım amacıyla Tend Foundation çatısı altına toplamayı başardı.

Ulukaya, Ocak ayında da İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Formu toplantılarına katılmış, mülteci krizine uluslararası iş dünyasından destek istemişti. Ulukaya, sahip olduğu, ABD’nin tanınmış yoğurt markası Chobani’nin fabrikalarında ve çeşitli tesislerinde çok sayıda mülteciye iş veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG