Erişilebilirlik

Clapper: 'Birinci Önceliğimiz IŞİD’i Yenmek'


Clapper: 'Birinci Önceliğimiz IŞİD’i Yenmek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Amerika’da istihbarat yetkilileri yabancı IŞİD militanlarının neden olduğu tehdidi çok ciddiye alıyor. Amerika’nın bir numaralı istihbarat yetkilisi James Clapper Dış İlişkiler Konseyi’nde bu konudaki kaygılarını açıkça dile getirdi. Clapper ayrıca Rusya’ya da değindi

Amerika’da istihbarat yetkilileri yabancı IŞİD militanlarının neden olduğu tehdidi çok ciddiye alıyor. Amerika’nın bir numaralı istihbarat yetkilisi James Clapper dün Dış İlişkiler Konseyi’nde bu konudaki kaygılarını açıkça dile getirdi. Clapper ayrıca Rusya’ya da değindi.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, New York’ta Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada güvenlik sorunlarıyla ilgili konulara değindi. “Hava saldırılarına rağmen yabancı savaşçıların sayısı giderek artıyor?” sorusunu Clapper şöyle yanıtladı: “Bunun tek bir açıklaması olamaz. Duygusal ya da ideolojik, birden fazla unsurun birleşimi bu. Çok da kaygı verici. Üstelik, burada en çok korktuğumuz da bu durumun, sıklıkla yaşanan bir başka tehdidin, aşırı görüşlere sahip kişilerin kendi ülkelerinde kanlı eylem yapma tehdidinin önünü açması. IŞİD çok kurnaz, çok zeki. Sosyal medya becerisine sahip kişileri örgüte alıyorlar. Bu yalnızca Avrupa için değil, bizim için de büyük bir tehdit.”

James Clapper, “Esat’ı hedef almadan IŞİD’i yenilgiye uğratmak mümkün mü?” sorusu üzerine de şöyle konuştu: “Biz önceliğin kimde olması gerektiğini düşünüyoruz ve şu anda önceliğin IŞİD’de olduğuna inanıyoruz. Esat’ın bir noktada gitmesi gerektiği kabul edilebilir. Çoğu Avrupalı da böyle düşünüyor. Esat aşırı görüşlüleri mıknatıs gibi ülkesine çekiyor. Bu bilinen bir gerçek. Ama şu anda bizim birinci önceliğimiz IŞİD’i yenmek.”

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, New York’ta Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada, soruları yanıtlarken, Rusya’ya da değindi. Clapper, “Rusya’da bir muhalefet lideri öldürüldü. Bu suikasti Putin ya da Rusya içinde bir müttefiki düzenlemiş olabilir mi?” diye sorulduğu zaman şöyle bir yorumda bulundu: “Kremlin içinde bu cinayeti Rusya’nın siyasi dokusu üzerinde ayrılık yaratmak için bizim işlediğimizi söyleyenler var. Bu tarz uygulamalar geçmişe dayanıyor. Stalin sorun yaratan adamı ortadan kaldırıyor, böylece sorunun da ortadan kalktığına inanıyordu. Bu cinayeti kimin işlemiş olabileceği konusunda yeterli bilgi yok. Büyük olasılıkla da cinayetin sorumlusunun kim olduğunu asla öğrenemeyeceğiz.”

James Clapper, daha önce de Kongre Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada yabancı cihatçılar konusundaki kaygılarını dile getirmiş ve Türkiye’nin bu konuda yeterince çaba göstermediği eleştirisinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG