Erişilebilirlik

'Çin'in Sera Gazı Salımı Azalacak'


'Çin'in Sera Gazı Salımı Azalacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Yeni bir rapora göre Çin’in sera gazı salımı, tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde azalacak. Raporun yazarları, bunun, küresel ısınmayı engellemede Birleşmiş Milletler’in hedeflediği ölçülerin de ötesinde başarı sağlanacağı anlamına geldiğini söylüyor. Kısa süre önce düzenlenen G7 zirvesinde de bu yıl içinde kapsamlı iklim değişikliği anlaşmasının imzalanması ele alınmıştı.

Dünyada havayı en çok kirleten ülke, Çin. Ancak Çin’in sera gazı salımının Devlet Başkanı Xi Jingpin’in hedeflediği 2030‘dan beş yıl önce, 2025’te zirve yapacağı tahmin ediliyor.

Raporun yazarlarından London School of Economics profesörü Fergus Green’e göre bunun nedeni, Çin’in kullandığı yakıtı değiştirmeye başlaması: ”Son bir yılda Çin’deki kömür kullanımının azalmaya başladığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde Çin’in kömür kullanımı durağanlaşacak. 2020’li yılların ilk yarısındaysa kömür kullanımı iyice azalacak.”

Bu azalmanın nedeni, Çin’in 17 trilyon 600 milyar dolarlık ekonomisindeki değişim.

Green, ”Uzun yıllar başdöndürücü hızla büyüyen ekonomi, yavaşlamaya başladı. Ekonomik büyümenin türü de değişiyor. Ağır sanayi sektörüne dayalı yatırımlar daha çok hizmet sektörüne ve yüksek teknoloji bazlı üretime kayıyor. En önemli değişikliklerden biri de Çin’in enerji kaynağında oldu. Artık kömüre alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynakları, doğalgaz ve nükleer enerji ön plana çıkıyor” diyor.

Fergus Green’e göre Çin’deki değişiklikler, küresel ısınmada sanayi devri öncesine göre 2 derecelik yükselmenin önleneceği anlamına geliyor. Bu tavan seviye, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmişti.

Birleşmiş Milletler, ayrıntıları Aralık ayında Paris’te şekillenecek yeni küresel iklim değişikliği anlaşmasında bu seviyenin temel alınmasını umuyor.

Bir süre önce Almanya’da yapılan G7 zirvesinde konuşan Başkan Obama, güçlü bir iklim anlaşmasına doğru ilerleme kaydedildiğini belirtti: ”G7 ülkeleri olarak 2020 yılı sonrasına yönelik karbon salımını azaltma hedeflerimizi belirledik. Sera gazı salımı yüksek olan diğer ülkeleri de bu hedefi benimsemeye çağırıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin de karbon salımını azaltmaları için mali yardımda bulunmaya devam edeceğiz.”

G7 liderleri, bu yüzyılın sonunda fosil yakıtların kullanımının durdurulması gerektiği konusunda görüşbirliği içinde. Çevre örgütleri de bu taahhüdü memnunlukla karşılıyor.

Greenpeace'den Martin Kaiser, ”G7 zirvesi olumlu sonuçlandı. İklim değişikliğiyle ilgili karar ve yüzde yüz yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme vizyonu şekillenmeye başladı. Petrol ve kömürün bu yüzyılın ortasında artık kullanılmaması gerektiği mesajı da açıkça verildi” diyor.

Paris’te altı ay sonra yapılacak zirve öncesi iyimser bir hava hakim. Çevrecilerse sanayileşmiş ülkelerin liderlerinin verdikleri sözleri eyleme dönüştürmesini ve karbonsuz bir küresel ekonomi için kesenin ağzını açmalarını istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG