Erişilebilirlik

Çin'deki Dalgalanma Ekonomiyi Nasıl Etkiler?


Çin'deki Dalgalanma Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Çin ekonomisinin yavaşladığına dair işaretler ve Yuan’ın değerinin beklenmedik şekilde Pekin hükümetince ardarda düşürülmesi, Avrupa ve Asya borsalarında panik satışlara neden oldu. Amerikan borsalarında da büyük düşüşler kaydedildi. Piyasalardaki dalgalanma devam ederken, uzmanlar, bu hareketliliğin aslında borsaların sağlığına işaret ettiğini söylüyor.

Uzmanlar, sebep ister Çin ekonomisindeki yavaşlama, isterse petrol fiyatlarındaki düşüş olsun, Amerikan borsalarına zaten yeniden bir fiyat ayarı gelmesi gerektiği görüşündeydi. Joshua Brockwell gibi piyasa uzmanları, “2009’dan bu yana fiyatları üç kat artan Amerikan hisselerinin yeniden dengelenmesi gerekiyordu,” diyor.

Joshua Brockwell, “Eğer buna büyük bir deprem değil de hafif bir sarsıntı diye bakarsanız, piyasaların, oluşan baskıyı sağlıklı bir şekilde atmış olduğunu görürsünüz” şeklinde konuşuyor.

Çin’deki ekonomik gelişmelere doğrudan bağlı olan Asya borsaları ve emtia piyasaları da gelişmelerden çok etkilendi. Borsa uzmanı Ben Willis, ekonomik verileri açıklama konusunda şeffaf olmadığı için Çin’in durumu daha da zorlaştırdığını söylüyor: “Çin’in %7 oranında büyüdüğünü sanıyorduk. Ama bence ancak bunun yarısı kadar büyüme var. Bu da piyasaların kendini bu gerçeğe göre ayarlaması demektir ki – olan da bu.”

Piyasalar dalgalansa da, uzmanlar, Amerikan ekonomisine ilişkin verilerin sağlam olduğu görüşünde. Bu nedenle de Mark Hamrick gibi ekonomistler, Amerika Merkez Bankası’nın daha önce planladığı gibi bu yıl içinde faizleri yükselteceğini söylüyor: “Merkez Bankası yetkililerinin borsalarda birkaç gün düşüş yaşandı diye kararını değiştireceğini sanmıyorum. Bununla birlikte, eğer mali piyasalardaki durum reel ekonomiyi de etkilemeye başlar ve tüketici güveni düştüğü için harcamalar azalırsa o zaman ortaya tamamen farklı bir durum çıkar.”

Piyasalardaki dalgalanmanın reel ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceğini ise zaman gösterecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG