Erişilebilirlik

Çin Doğu Türkistan'da Ödül Önerdi


Bölge başkenti Urumçi'nin büyük çarşısında devriye gezen Çinli güvenlik güçleri
Bölge başkenti Urumçi'nin büyük çarşısında devriye gezen Çinli güvenlik güçleri
Çinli yetkililer resmi adı Sincan olan Doğu Türkistan’da güvenlik önlemlerini arttırırken terörist olarak adlandırdığı gruplarla ilgili bilgi verecek kişilere para ödülü önerdi.
Bölgedeki yetkililer, “terörist saldırıların” önlenmesine yardımcı olacak bilgiler için 16 bin dolar ödül konduğunu açıkladı.

Çinli üst düzey güvenlik yetkilisi Meng Jianzhu hafta sonu bölge başkenti Urumçi’ye giderek güvenlik güçlerine mahallelerde “her türlü hava koşulunda” 24 saat devriye gezme emri vermişti.

Devriye emrinden üç gün önce bölgede 2009 yılından beri çıkan en şiddetli çatışmalarda en az 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Çin resmi haber ajansı Şinhua’ya göre çatışmalar Şanşan’ın Lukqun kasabasında bıçaklı grupların polis karakolları, yerel hükümet binası ve bir inşaat sitesine saldırmasıyla başladı.

Ajansa göre bıçaklı gruplar polis araçlarını ateşe verdi ve dokuz güvenlik görevlisiyle 16 sivili sivili bıçaklayarak öldürdü. Ateş açan polis 11 zanlıyı vurarak öldürürken diğerlerini tutukladı.

Pekin hükümeti şiddet olaylarından Doğu Türkistan İslamcı Hareketiyle bağlantılı olduğunu önesürdüğü militan Uygurları sorumlu tutuyor ve bunların Suriye’de eğitim gördüklerini iddia ediyor.

Doğu Türkistan sık sık azınlıktaki Müslüman Uygurlarla çoğunluktaki Han Çinlileri arasında şiddet olaylarına sahne oluyor.

Uygur insan hakları eylemcileri terörizm suçlamasını reddediyor, şiddet olaylarından özerk bölgeye yoğun Çinli göçünün yol açtığı dini ve kültürel ayrımcılığı sorumlu tutuyor.

Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Dolkun İsa geçen hafta Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bölgedeki yoğun polis varlığı ve ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle gerçekte neler olduğunu belirlemenin çok güç olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG