Erişilebilirlik

Çin'den Yine Devalüasyon Hamlesi


Çin, parasının değerini üçüncü kez düşürdü. Çin Salı ve Çarşamba günleri de parasını devalüe etmişti. Piyasalar bu karar sonrasında olumsuz etkilenirken, Çin, daha fazla devalüasyon yapılmayacağını açıklamıştı.

Çin Merkez Bankası, Yuan’ın değerini birgün öncesine göre %1 oranında düşürdü, böylelikle bir Yuan’ın değeri 6,40 dolar oldu.

Salı gününden bu yana Yuan’ın değerindeki toplam düşüş %3’ü geçti.

Merkez Bankası yetkilileri Yuan’ın değerinin gerçek piyasa değerine en yakın noktada olduğunu söyleyerek, daha fazla devalüasyona gidilmeyeceğini söyledi.

Ancak piyasalarda, Yuan’ın değerinin %10’a varan oranlarda düşürüleceği endişesi henüz giderilmiş değil. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang ise bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi.

Bugünkü haber sonrasında Asya borsaları dalgalandı ancak günü değer kaybı olmadan kapattı. İlk iki devalüasyon sonrasında borsalar değer kaybıyla kapanmıştı.

Çin’le rekabet edebilmek için diğer ülkelerin de aynı yola başvurmasından korkuluyor. Vietnam’ın dün, para birimi Dong’un değerinin düşmesine izin vermesi bu yoldaki endişeleri daha da artırdı.

Bazı uzmanlar, Çin’in, Yuan’ı dolar veya Euro gibi “rezerv para” haline getirmek istediğini bu nedenle de gerçek piyasa değerine çekmeye çalıştığını söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG