Erişilebilirlik

Çin Afganistan'da İstikrar Sağlama Çabalarını Arttırdı


Kabil'de geçen hafta uzaktan kumandalı bomba ile patlatılan bir araç
Kabil'de geçen hafta uzaktan kumandalı bomba ile patlatılan bir araç

Pekin, NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından bölgedeki aşırı dinci gruplarla bağlantılı Uygurların Sincan özerk bölgesinde eylemlerini arttırmasından kaygı dudyyor

Çin’in Afgan ve Pakistan sınırındaki Sincan özerk bölgesi, son zamanlarda en ölümcül eylemlerinin hedefi haline dönmüş bulunuyor. Pekin, Sincan bölgesindeki ayrılıkçı Uygurların, Afganistan ve Pakistan’daki aşırı dinci militanlarla bağları bulunmasından kaygılanıyor

Uzmanlar, Çin’in bölgeye daha duyarlı hale geldiğini bildiriyorlar. Pekin hükümeti, Sincan’da gerçekleşen ölümcül olayların arkasında Afganistan’daki istikrarsızlığın ve bununla beraber Pakistan sınır bölgesindeki Çin karşıtı militanların yattığını düşünüyor. Çinli yetkililer NATO’nun bölgeden çekilmesiyle Sincan’da olayların daha da artacağından korkuyorlar.

Bu üç ülkeden diplomatlar, akademisyenler ve politikacılar Afganistan’ı politik, askeri ve ekonomik açıdan nasıl istikrara kavuşturabileceklerini tartışmak amacıyla bu hafta İslamabad’da biraraya gelecek.

Çinli yetkililer terörün, aşırı dinciliğin ve ayrılıkçılığın bütün bölge için bir tehdit oluşturduğunu ve kendilerinin Pakistan ve Afganistan ile yapacakları personel eğitimi, terörle mücadele, ve uyuşturucu sorunlarıyla ilgili işbirliğini arttırmaya ve güçlendirmeye hazır olduklarını bildiriyor.

Afganistan Elçisi Canan Mozassai de, Çin’in artan ekonomik faaliyetlerinin Afganistan’a ekonomik ve sosyal açıdan yardımcı olduğunu açıkladı. Mozasai, yeni hükümetin Taleban’da dahil olmak üzere Afganistan’da bulunan bütün muhalif gruplarla kalıcı ve anlamlı bir barış süreci başlatmaya kararlı olduğunu yineledi.

Pakistan'ın ulusal güvenlik danışmanı Sertaj Aziz ise, İslamabad’ın artık Taleban'ı desteklemediği ve Taleban’ın Kabil'de tekrar iktidara dönmesinin Pakistan'ın ulusal çıkarlarına zarar vereceğine inandığını bildirdi.

Pekin, Afganistan’daki ekonomik faaliyetlerini son on yılda genişleterek ülkedeki en büyük yabancı yatırımcı konumuna ulaşmakla birlikte Afganistan’ın içişlerine karışmamaya özen gösteriyordu. Uzmanlara göre, NATO güçlerinin ülkeden ayrılma zamanının yaklaşmasıyla, Çin’in Afganistan’ın istikrarsızlığa düşmesinin kendi iç güvenlik ve ekonomisine bir tehdit olacağının farkında.

Çin bu ayın sonunda Afganistan’ın ekonomik, politik ve ulusal istikrarını sürdürmesinde yardımcı yollarının konuşulacağı dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak. Bu , Pekin’in bugüne kadar Afganistan’ın istikrarı için vermiş olduğu en önemli çaba sayılıyor,

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG