Erişilebilirlik

Çiftçilerle Kentlileri Bölen Nehir


Çiftçilerle Kentlileri Bölen Nehir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Amerika’nın güneybatısında devam eden kuraklık, bölgenin can damarı olan Colorado Nehri’nin geleceğine ilişkin tartışmaları da körüklüyor. Birbirini suçlayan çiftçiler ve büyük kent sakinleri, azalan su kaynaklarını korumak için su tasarrufu yapılmasını istiyor

Colorado Nehri’nin sularını Arizona çöllerine taşıyan Yuma Mesa sulama kanalları, bölgede tarım yapmayı mümkün kılıyor.

Ancak Colorado Nehri’nin suları giderek azalıyor. 400 kilometre kuzeydeki Hoover Barajı’nın suyu, rekor seviyede düştü. Mead Gölü’ndeki suyun azalması, Jim Weddle gibi çiftçileri kaygılandırıyor: ”Barajlar bize yıllardır su sağlıyordu ancak su seviyesi o kadar azaldı ki, yakında tarlaları sulayacak su kalmayacak.”

Arizona eyaleti yetkilileri de kaygılı. Tom McCann, Colorado Nehri’nden Phoenix ve Tucson kentlerine su götüren Arizona Projesi sorumlularından. McCann, ”Mead Gölü’nün suyunun azalması, Colorado Nehri’nden beslenen güney bölgelerde ilk kez su sıkıntısı ilan edilmesine adım adım yaklaştığımızın bir işareti,” diyor.

Susuzluktan ilk etkilenecek olansa Arizona Projesi. Arizona’daki kentler su rezervleriyle ancak 10-15 yıl idare edebilir.

Yetkililer, alternatif su kaynakları arayışı içinde.

Colorado Nehri’nin suyunun yüzde 80’i tarımda kullanılıyor. Kentler bu nedenle Arizona Projesi’ndeki yöneticilerden yardım istiyor.

McCann, ”Eğer su sıkıntısı iyice artar ve kentleri tehdit etmeye başlarsa çiftçilere bir yıl boyunca su kullanmamaları için teşvik primi ödenir ve o yılki su, kentlere verilebilir,” diyor.

Yuma’daki bir pilot bölgede bu seçenek uygulamaya konulmuş.

Proje sayesinde, bir zamanlar alfalfa bitkisi yetiştirilen tarlalar şimdi boş olsa da çiftçisine para kazandırmaya devam ediyor. Arizona Projesi, çiftçiye tarlasını nadasa bırakması için ödeme yapıyor.

Çiftçi Jim Weddle su tasarrufu yapmakla kalmıyor, toprağının da yenilenmesini sağlıyor: ”Arizona’daki bu tarlaların nadasa bırakılması yaz sıcağında toprağa iyi geliyor. Topraktaki bazı hastalıkların ve asalakların ölmesi sağlanıyor.”

Weddle, hem bir sonraki mevsim için daha çok saman elde edecek.

Program sadece 600 hektarlık alanı kapsıyor. Bu da çok su tasarrufu yapılmayacağı anlamına geliyor.

Ancak tarım bu bölgenin ana geçim kaynağı olduğu için çiftçiler nadas programının kapsamının genişletilmesi taraftarı değil.

Weddle, ”Çok geniş tarlaların nadasa bırakılması, traktör satıcılarını, tohum ve tarım sigortası şirketlerini, süpermarketleri, hatta restoranları da olumsuz yönde etkiler,” diyor.

Ancak bölgedeki dört büyük kentin su idareleri, 11 milyon dolarlık tasarruf planının bir parçası olarak nadasa bırakılan tarla sayısını arttırmak istiyor.

Çiftçiler ise kentlere daha fazla su verilmesi amacıyla fedakarlık yapmak zorunda kalacakları için tedirgin.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG