Erişilebilirlik

CIA'nin İşkence Raporu Açıklandı


Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Dianne Feinstein CIA'nin işkence raporunu açıklarken
Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Dianne Feinstein CIA'nin işkence raporunu açıklarken

Senato tarafından hazırlanan raporda Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nin 11 Eylül saldırılarından sonra terör zanlılarına işkence niteliğinde sorgulama yöntemleri uyguladığı, bu konuda Kongre ve Beyaz Saray'ı yanılttığı belirtiliyor

Amerika’da Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin 11 Eylül saldırılarından sonra terör zanlılarına işkenceye varan aşırı sorgulama yöntemleri uygulamasını belgeleyen rapor nihayet açıklandı.

Senato İstihbarat Komisyonu tarafından açıklanan raporda CIA’nin zanlıları dar hücrelerde tutma, uykusuz bırakma, su yutturarak boğulma hissi verme gibi sorgulama yöntemleri kullandığı belirtiliyor. Bu yöntemler CIA’yi eleştiren çevreler ve insan hakları örgütleri tarafından işkence olarak tanımlanıyor.

Raporda sorgulama yöntemlerinin CIA’nin bildirdiklerinden çok daha “acımasız” olduğu, faaliyetleri hakkında Kongre ve Beyaz Saray’ı yanılttığı vurgulanıyor.

Başkan Barack Obama 2009’da göreve geldiğinde 3 bin kişinin öldüğü 11 Eylül saldırıları sonrası eski Başkan George W.Bush tarafından onaylanan “güçlendirilmiş sorgu tekniklerini” yasaklamıştı.

Raporun açıklanması öncesi Amerikan diplomatik ve askeri tesislerinde olası saldırılara karşı güvenlik önlemleri arttırıldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG