Erişilebilirlik

CIA Raporuna Tepkiler Devam Ediyor


CIA Raporuna Tepkiler Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Amerika’da bazı yetkililer insan haklarına saygının güçlendirilmesinin Amerikan güvenliğini arttıracağını söylüyor. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns Senato’ya sunulan CIA’in işkence raporuna gelen tepkileri haberinde derledi.

Obama yönetimi terör şüphelilerine yönelik boğulma simülasyonu gibi aşırı ifade alma yöntemlerinin Amerika’nın çıkarlarına zarar verdiğini, ama ulusal güvenliği arttırmadığını söylüyor. Human Rights First-Önce İnsan Hakları kurumunun başkanı Elisa Massimin’ya göre, rapor, CIA’in, yöntemleri sorgulayanları yanlış yönlendirdiğini ortaya koyuyor: “Programın daha önce söylenenden çok daha yaygın ve gaddar olduğu ve iddia edilenden çok daha az sonuç verdiği görülüyor.”

Washington’da bir konferansta konuşan Amerikalı Senatör Chris Coons, insan hakları dış politikanın merkezinde yer almadığı zaman Amerika’nın güvenliğinin zarar gördüğünü söylüyor: “Ülkemizin temelinde yatan değerlere uygun davrandığımızda güvenliğimizi daha güçlü hale getiririz. Burada bir çatışma var gibi görünüyor ancak bence bu değerler güvenliği derin bir biçimde tamamlıyor. Ancak dünyaya olduğumuzu söylediğimiz ülke olursak sürdürülebilir bir güvenliğe sahip olabiliriz.”

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Tom Malinowski yurt dışında insan haklarını savunmanın Amerika’nın güvenliğinin merkezinde olduğunu söylüyor: “Bize göre uluslararası düzen yalnızca devletlerin güç dengesine değil aynı zamanda içlerindeki dengelere de dayanıyor. Bu nedenle fikir çatışmalarında hangi fikirlerin kazandığı da çıkarlarımızı etkiliyor.”

Malinowski’ye göre insan hakları hareketleri, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, serbest seçimlerle ilgili bazı beklentiler geliştirdi ve bunlar otoriter hükümetleri tehdit ediyor: “Bu beklentiler bazı otoriter hükümetleri yalnızca içerde baskı yapmaya değil aynı zamanda sınırlarının ötesinde demokrasinin yayılmasını engellemeye de itti. Eski iktidar temelleri geçerliliğini kaybederken bazı güçler milliyetçilik ve yayılımcılığa dönüş yaptı. Örneğin Rusya’da durum böyle. Elimizden geleni yaparak Asya’nın da bu yönde ilerlemesini engellemeye çalışıyoruz.”

Rusya Ukrayna’da ayrılıkçıları destekliyor. Rus insan hakları avukatı Sergey Golubok Mooskova’nın Avrupa ve Amerika’yı ideallerini sürdürme konusunda sınavdan geçirdiğini öne sürüyor: “Bir devlet sistemi deneyip, gerekli anlaşmalara uymamanın cezası olmadığını ortaya koyarsa, diğer devletler de bu yolu seçer. Özellikle bu konuda sorunlu ülkelerde bunu görmek mümkün.”

Bazı siyasetçiler Amerika IŞİD’le savaşırken ve vatandaşları örgütün elindeyken bu raporun yayınlanmasının zamanlamasını sorguluyor. Ancak Massimino’ya göre, rapor geçmişte yaşananların irdelenmesi için önemli: “Son on yıl içinde öğrendiğimiz şeylerden biri Amerika’ya zarar verenin raporun yayınlanması değil, işkence yapılması olduğu. Artık ideallerimizle bu uygulamalararasındaki mesafenin farkına varıp buna göre hareket etmeye başladık.”

Massimino Amerikalı liderlerin işkenceyi yasaklayan kuralları hiçe sayan uygulamalarla ilgili yasal açıkları kapatarak, tarihin bu karanlık sayfalarının bir daha yaşanmamasını garanti altına alması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG