Erişilebilirlik

CHP'de Sonbaharda Kurultay Var


Muhaliflerin imza toplamaları halinde olağanüstü kurultaya gidilebileceğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı tercihinde hata yapılmadığını savunuyor

10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden dört gün geçti. Milliyetçi Hareket Partisi’ne Ekmeleddin İhsanoğlu ismini götürerek ‘çatı aday’ olarak kabul ettiren isim olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu henüz bir basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşmadı.

Aslında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘partime döneceğim’ açıklamasından dakikalar sonra AK Parti MYK’nın olağanüstü kongre için cumhurbaşkanlığı süresinin bitiminden bir gün önceyi belirlemesi ‘iktidar partisinde bir kırılma olur mu’ oluyor algısı yarattı. Ancak ana muhalefet partisindeki tartışma, şimdilik AK Parti’dekinin önüne geçmiş gibi görünüyor.

Kılıçdaroğlu: İhsanoğlu’nun tercih edilmesi hata değil

CHP Merkez Yönetim Kurulu öncesi Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Utku Çakırözer’e konuşan Kılıçdaroğlu’nun gündeminde seçim başarısızlığı nedeniyle istifa etmek yok. Muhaliflerin imza toplamaları halinde olağanüstü kurultaya gidilebileceğini söyleyen CHP lideri, ne süreçte ne aday tercihinde hata yapılmadığını savunuyor.

CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce’nin eleştirilerini diğer muhalif vekillerden ayrı bir yere koyan Kılıçdaroğlu, İnce için ‘keşke bu eleştirileri yetkili kurullarımızda yapsaydı’ dedi.

Ancak İnce MYK toplantısına katılmadı ve toplantı sonrası ‘gereğini yapmalı’ diyen Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç tarafından üstü kapalı olarak istifaya davet edildi.

İnce: Seçim hezimetinin bedeli olağanüstü kurultay

Sabah TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Koç ise Kılıçdaroğlu’nun davetine neden icabet etmediğini ‘bu organlar Sayın Genel Başkan'ın kimlerle aldığı belli olmayan kararlarını, onay makamı haline gelmiştir. Bu organlarda itiraz söz konusu değildir, sadece onay makamıdır’ sözleriyle açıkladı.

İnce ‘cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 130 milletvekilinden, 81 il başkanından, 60 parti meclisi üyesinden hiçbiri Sayın adayı önermemiştir. Ve hiçbirinin de bu adaydan haberi yoktur’ diyerek kurulların işlevsiz kılındığı iddiasını kuvvetlendirdi.

‘Matematik ters davranışlar, daha birinci turda çatı adayla gitmek, katılımın düşeceğini ön görememek, siyaseten cahilliktir’ diyen CHP Grup Başkan Vekili, siyaseten risk alan genel başkanın partiye hezimete uğrattığını bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun partiye kurultay çağrısı yapması gerektiğini söyledi.

İnce: İmza toplanarak kurultaya gidersek Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı düşer

Kılıçdaroğlu’nun kurultay kararı almaması halinde tüzük uyarınca muhaliflerin imzaya toplayacağını belirten Muharrem İnce, ‘yarıdan bir fazla imza toplanırsa zaten genel başkanlık düşmüş demektir. Ben sadece Sayın Genel Başkanıma değil, yıllardır tanıştığımız bir dostumuza, bir ağabeyime sesleniyorum; o zaman hemen istifa etmeniz gerekir" diye konuştu.

İnce delegelerin kendisini takdir etmesi halinde aday olabileceğini de söyledi.

Barış Yarkadaş: Muhalifler kurultaya götürecek imzayı bulamaz

Yalova seçimlerinde AK Parti’ye karşı alınan zaferin mimarı olan Muharrem İnce’nin sözleri önemli ama muhaliflerin partiyi seçime götürmesinin iki yolu bulunuyor. Biri Yalova’nın zikrettiği imza toplama yolu. Ancak bunun için kurultayın toplam delege sayısının yarısından bir fazlasının imzası gerekiyor. CHP’yi yakından takip eden gazeteci Barış Yarkadaş’a göre, ‘Kılıçdaroğlu’nun liderliği sırasında oluşturulan yeni delegelerden 584 imza bulmak imkansız. Bunu Muharrem İnce de biliyor. Kurultay için ikinci yol Parti Meclisi’nin karar alması ama orada da ciddi bir rahatsızlık yok. Yani ancak Kılıçdaroğlu, partiyi kurultaya götürme kararı alabilir’.

Yarkadaş: CHP’nin Alevi tabanı Kılıçdaroğlu’nun arkasında

İki gündür 20’den fazla il başkanı, 40 kadar belediye başkanı ve kurultay delegesiyle konuştuğunu söyleyen Yarkadaş’a göre, parti tabanı Kılıçdaroğlu’nu başarılı buluyor ve onu yıpratacak bir kurultay toplanmasına karşı.

Gerçekgündem.com yayın yönetmeni, ‘Kemal Kılıçdaroğlu yenilgilere rağmen hala güçlü. Dayandığı sosyolojik taban etrafında kenetleniyor ve Kılıçdaroğlu’nun olmadığı CHP’den kopacağının mesajını veriyor. Açık konuşmak gerekirse burada Alevi tabanı kaset ediyorum. Bu taban Kılıçdaroğlu’na dokunulmamasını istiyor. Ayrıca unutmamak gerekir ki gelecek yıl seçim var. Yeniden milletvekili seçilmek isteyenler genel başkanla arasını bozmaz’ diye konuşuyor.

Yarkadaş: CHP sonbaharda 3 kurultay toplayabilir

Barış Yarkadaş, CHP’nin hızla iki kurultaya gideceğini düşünüyor. Bunlardan ilki tüzük kurultayı diğeri ise program kurultayı. Yarkadaş’a göre, seçimli kurultay da sürpriz olmaz.

‘Tüzük kurultayında güçlü genel sekreterlik gelebilir. Genel başkan yardımcılarının görevleri kesişiyor, bunlar yeniden düzenlenebilir. Program kurutayında ise 50-60 sayfalık herkesin anlayabileceği ideolojik bir progrm oluşturulur. Tabii genel başkan güven tazelemek ve 2015 seçimlerine gitmek için üçüncü bir kurultay toplayabilir.’

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG