Erişilebilirlik

CHP Heyeti Diyarbakır’da Anneleri Dinledi


CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer, Diyarbakır’da çocukları PKK’ya katıldığı veya PKK tarafından kaçırıldığı gerekçesiyle eylem yapan ailelerle görüştü. Her iki milletvekili bu soruna çözüm bulma konusunda hükümeti işaret ettiler

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Melda Onur ile Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Diyarbakır’da çocukları PKK’ya katıldığı veya PKK tarafından kaçırıldığı gerekçesiyle eylem yapan ailelerle görüştü. Her iki milletvekili de Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları değerlendirmelerde mutlaka annelere kulak verilmesi gerektiğini belirtirken, bu soruna çözüm bulma konusunda hükümete işaret ettiler.

Türkiye’de Kürt Sorunu’nun çözümünde hangi noktaya gelindiği ve nasıl bir yol izleneceği konusunda tartışmalar devam ederken, Diyarbakır’da PKK karşıtı eylemleriyle dikkat çeken aileler gündemde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Barış ve Demokrasi partisi Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş arasında karşılıklı suçlamalara neden olan eylem sürecini CHP de takibe aldı. CHP’li kadın milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer, bugün hem eylemci ailelerle görüşmek hem de taraflar ile sivil toplum örgütlerinden bilgi almak ve Lice’deki “kalekol” gerilimini yerinde değerlendirmek için Diyarbakır’a gitti.

Diyarbakır’daki ortak çığlık: ‘Çocuklarımızı istiyoruz'

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yüceer, Diyarbakır’da sayıları zaman zaman değişmekle birlikte bugün itibariyle 106 aile bulunduğunu kaydetti. “Anneler, kızkardeşler vardı. Çocuklardan bazıları ikna ile, bazıları heves ile de dağa gitmiş. Aileler arasında evladı 18 yaşından büyük olanlar da var. Ama ailelerin tek bir ortak çığlığı var, ‘çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz’ diyorlar” diyen Yüceer, ailelerce yapılan eylemi en makul ve en insani çığlık olarak gördüklerini belirterek, çocuklarını geri kazanabilmek için barış çağrısı yaptıklarını dile getirdi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
Linki indirmek için

Diyarbakır Valisi’nin yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile de görüştüklerini kaydeden Yüceer, BDP-HDP’nin “Aileleri MİT yönlendiriyor” iddiası hakkında ise bu iddiayı bir günde tespit etmeyi mümkün görmediğini ancak toplumsal her eylemde olduğu gibi provokatör kişiler olabileceğini ifade etti. Ancak “işin özü kaybedilmemeli” çağrısı yapan Yüceer, “Orada eylemci aileler arasında provokatif birkaç kişi olsa bu diğer annelerce dile getirilen isyanı örtmez. Sonuçta kayıp çocuklar var dolayısıyla ailelere mutlaka kulak verilmeli. Bu insani çığlığa kulak verilmeli. Bu olayı insani boyutundan değerlendirmek lazım” dedi.

Hükümetin kayıp çocuklarla ilgili birinci derecede sorumlu olduğunu belirten Yüceer, çocuklarına ulaşmak isteyen ailelerce dile getirilen bu makul talebe dair somut çözüm adımları atılması gerektiğini vurguladı. Yüceer, Ankara’ya dönüşte CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na detaylı bilgi vereceklerini de ifade etti.

Çocuklar ‘çözüm’ sürecinde kaybolmuş
Melda Onur da, Lice yolunda iken Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Benim ilgimi çeken nokta şu oldu: Ailelerden büyük çoğunluğu çocukları için bu çözüm süreci olarak adlandırılan çatışmasızlık dönemini işaret ediyor. Aileler doğrudan kaçırılmaya dair bir şey söylemiyorlar aslında. Bu çocuklar gönüllü olabilir ya da ikna olabilir ya da bazıları kaçırılmış olabilir ama sonuçta bu süreçte kaybolmuşlar. 15 farklı ilden 106 aile var. Sonuçta hükümetin tek başına yürüttüğü bu çatışmasızlık sürecinde bu kaybolmalar yaşanmış durumda” dedi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00
Linki indirmek için


Onur: ‘Hükümet çocuklara geri dönüş çözümü sunmalı’

Hükümetin kayıp çocuklar ile ilgili adres gösterdiği BDP-HDP’nin ise süreçte sadece kendisine gösterilen rolü oynadığını söyleyen Onur, dolayısıyla da bu ailelere çözümü hükümetin bulması gerektiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Onur, ayrıca çocuklara geri dönüş için de çözümler üretmek gerektiğini belirtti.

Son olarak dağda 15 yaşında iken yakalanan bir çocuğa 18 yaşına gelindiğinde 45 yıl hapis cezası verilmesi gibi bir tablo yaşandığını anlatan Onur, “Şimdi eğer biz bu çocuklara böylesi hapis cezaları verileceği bir tablo sunarsak bu çocuklar dağdan gelmez. Niye gelsin ki ömrünü hapiste geçirmek için mi?” diye tepki gösterdi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG