Erişilebilirlik

CHP'de Parti İçi Muhalefete Devam


Cumhuriyet Halk Partisi, 18. Olağanüstü Kurultayı ile 30 Mart Yerel Seçimler ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındaki parti içi tartışmaları gündemden düşürme, ayrıca ‘Birlik ve Kardeşlik’ sloganıyla 2015 genel seçimleri için sahaya odaklanma hedefine ulaşamadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 740 oyu karşısında 415 oy alan Muharrem İnce’nin liderliği kaybettiği ama varlığını tescil ettirdiği kurultayda asıl rekabet kendini, CHP’de ‘muhalefet’ kaynağı olan 60 kişilik Parti Meclisi için 500’ü aşkın aday ile gerçekleşecek seçimde gösterecek.

CHP, 18. Olağanüstü Kurultayı bugün ve yarın ATO Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor.

Kurultay açılışında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içi muhalefete verdiği mesajlarıyla dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki CHP elitist bir parti. Elit olmak ayrı, elitist olmak ayrı. Elitlere yani seçkinlere saygım var, aydındır bunlar. Otururlar, konuşurlar, düşüncelerini topluma aktarırlar ve toplumu aydınlatırlar. Ama bir de elitistler var, rakı sofralarında Türkiye'yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Herkes çok iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Her şey genel başkandan beklenmez, proje üreteceğiz, adam gibi çalışacağız" dedi. Kürt Sorunu’nun çözümüne yönelik olarak “Yerel yönetimlerde özerklik şartını mutlaka getireceğiz’’ diyen Kılıçdaroğlu, parti içi muhalefete karşı bundan sonra nasıl bir tutum takınacağını ise şöyle anlattı:

"Kimse bana demokratlık dersi vermesin, kimse de k bakmasın, demokrasinin ne olduğunu bilirim, disiplinin de ne olduğunu bilirim. Düne kadar sustum, doğru ama sabah mikrofonu gören koşa koşa gidip CHP'yi eleştirirse, kimse kusura bakmasın, buna izin vermeyeceğim. Biz demokrasiden yanayız. Ama demokrasi kaos demek değildir. Bir siyasi partiye üye olduktan sonra o siyasi partinin kurallarına uyarsınız artık. Sizi o kurallar bağlar. Ya bağlanırsınız veya ayrılırsınız. Arada başka seçenek yok. Eğer benim genel başkanlığım döneminde o tüzük değişikliği olmasaydı yeni bir genel başkan adayı çıkamazdı."

CHP’de 10 Ağustos’ta Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesini kabullenemeyenleri temsil ettiği varsayılan Muharrem İnce ise, kendisi konuştuğu sırada ‘Başbakan Kemal’ sloganları üzerine “Bu sloganı ben de seviyorum ama gerçek öyle değil. Burada bağırmanıza gerek yok. Sokakta millet bu sloganı bağırıyor mu, ona bakın, mühim olan o” yanıtıyla dikkat çekti. İnce, seçimler öncesindeki konuşmasında özetle şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde içime dert olan bir olayı anlatayım. Partimizin cumhurbaşkanı adayını televizyonda öğrendim. Ben Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını duyduğumda ‘yüzde yüz başarısızlık’ dedim. Sayın Kılıçdaroğlu'nu çok severim, kendisiyle hiç sorunum yok. Onun ne kadar namuslu olduğundan hiç şüphem yok ama yanlış politikalarla Erdoğan'a cumhurbaşkanlığını hediye etti. Türkiye'de bir zalim diktatörleşiyor. Recep Tayyip Erdoğan diktatörleşiyorsa direnmek haktır. Ben direnişi örgütlemek de haktır. Ben balkonlarda konuşan faşist lideri meydanlarda sol olarak susturmak için varım. Bu bozuk düzeni yıkmak için buradayım. Bu köprüden önce son çıkış. 2015 seçimlerinde AKP 367 milletvekili alırsa CHP'nin başında kimin olacağının önemi kalmayacak.”

Bu konuşmalardan sonrasında gerçekleşen ve 1218 delege tarafından oy kullanılan genel başkanlık seçimi sonucunda ise, Kılıçdaroğlu 740 ve İnce 415 oy aldı. Kılıçdaroğlu’nun liderliğini koruduğu seçim sonucu, CHP’de 2015 genel seçimler için artık sahada hep birlikte çalışma hedefine rağmen ‘parti içi muhalefet’ gerçeğini yine, yeniden göz ardı edilemeyeceği ortaya çıktı.

Seçimlerin ardından Kılıçdaroğlu, teşekkür konuşmasında İnce’yi de kürsüye davet ederek, hem nezaket jesti yaptı hem de birlikte çalışma mesajı verdi. İnce de, “Elbirliğiyle çalışacağız. Bir saat öncesinde rakibimdi şimdi Kılıçdaroğlu benim genel başkanım” dedi.

Tarhan ‘Kurultaylar devam edecektir’ mesajı verdi

Parti içinde muhalif isimlerden Emine Ülker Tarhan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, CHP’de tartışmalara devam edileceği yönünde mesaj verirken, şunları dile getirdi:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Linki indirmek için

“Ben kişiler üzerinden değil koltuk üzerinden tamamıyla ilke ve değerler üzerinden CHP’nin programı ve tüzüğü üzerinden partimizin bir ideolojik travma yaşadığı düşüncesindeydim. Ben Sayın Genel Başkan ve ekibi tarafından kayıplara yol açan tercihlerinin ve 2015 seçimleri ki Türkiye’nin geleceği açısından çok önemlidir bunu tartışarak çözüm bulunması gerektiğini söylemiştim. Bu başka kurultayın habercisi olur mu bunu bekleyip göreceğiz. Kurultay ve parti içi muhalefet kötü bir şey değil. Biz biat insanları değil. Bir yanlış varsa bunu tartışacağız, konuşacağız. Ben bunun sandığa yansımamasından, umut vermemesinden endişe ediyorum.”

“Peki CHP Kılıçdaroğlu liderliğinde 2015’te seçime giderse sonuç ne olur” sorumuz üzerine Tarhan, “İsim değil ama bu zihniyet ile devam edilirse ‘sağdan birkaç kişiyi alıp oturtalım.’ Bu sağ ilüzyon yaratır. ‘Soldan da birkaç kişiyi alıp oturtalım,’ konuşturalım bu da sol ilüzyon yaratır. Ama halkla gerçek bir güven bağı kurmanızı engeller. Bu söyleminize de yansır ve samimiyet kaybına neden olur. Oysa siyaset insana dokunarak yapılır. Çünkü siz inandığınız şeye başkasını inandırırsınız. Bunun konuşulması ve ideolojik bir yol haritası çizilmeliydi. Bunu görmüyorum maalesef” dedi.

Bekaroğlu’ndan PM yorumu: ‘CHP’liler beni kucaklıyor’

CHP’ye birkaç gün önce üye olmasıyla dikkat çeken ve Milli Görüş çizgisinde yetişmiş, son olarak şimdi AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş ile birlikte HAS Parti’nin kurucu olan Mehmet Bekaroğlu da, Amerika’nın Sesi’ne konuştu. Kılıçdaroğlu’na yöneltilen “CHP sağa kayıyor” eleştirilerinde hedef isim olan Bekaroğlu, hem CHP’ye uyum sağlayacağını hem de kendi çizgisini koruyacağını söyledi. Bekaroğlu, “Sol, sosyal demokrat politikaları benimseyen, Türkiye’de eşitlikçi ve adaletli bir devlet olması gerektiğini ve Türkiye’deki herkesin eşit olduğunu savunan ve bunun böyle olması için çaba gösteren bir CHP’li olacağım. Ben zaten önceki siyasi partilerimde de bunları savundum” dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Linki indirmek için

Bekaroğlu, aday olacağı yarınki CHP Parti Meclisi’ndeki çok adaylı yarışı ve Kılıçdaroğlu’nun listesinden aday gösterilmesi ihtimalini ise özetle şöyle değerlendirdi:

“Artık genel başkan ve adamlarının söylediği ve onların istedikleri partiler olmamalı. Türkiye’de demokrasiyi savunuyorsak önce partilere demokrasi gelmeli. Ben CHP’ye birkaç gün önce üye oldum. Delegeleri tanımıyorum. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu’nun listesinde olmam gayet normal, bunda anormal bir şey yok. Ama delege çarşaf listeyle seçim yapacak. Delege beni istemezse listede çizer. Ama zannetmiyorum. Bir haftadır bütün CHP’liler beni kucaklıyor. Olursa da olur. Ben seçim kaybeden kazanan yılların siyasetçisiyim.”

Oran: ‘2015 için parti içi disiplin önemli’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise, artık bundan sonra 2015 seçimlerine odaklanacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun rakı sofrasındaki parti içi muhalefet eleştirisini de değerlendiren Oran, şunları dile getirdi:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Linki indirmek için

“CHP’nin tek hedefi var bu kurultaydan sonra 2015’te bir genel seçim var. CHP ya bir yol bulacak ya da bir yol açacak, ama mutlaka 2015’te iktidar olmak zorunda. Bunun için de çok çalışması gerekiyor. Hem parti içi demokrasi önemli ama hem de disiplin önemli. Dolayısıyla parti kurallarına genel başkan da dahil olmak üzere bütün arkadaşlarımızın buna riayet etmesi gerekiyor. Genel Başkan’ın da verdiği mesaj da böyle. Daha güçlü bir demokrasi için daha güçlü bir Türkiye için güçlü bir CHP gerekiyor. Bu kurultaydan da CHP yenilenerek, tazelenerek, güçlenerek çıkacaktır.”

Oran, “Parti Meclisi nasıl şekillenecek?” sorumuzu da, “Parti Meclisi’ni katılımcı, çoğulcu bir demokrasi anlayışıyla delegeler belirleyecek. Üye olanlardan isteyenler aday adayı olacak. Bu da parti içi demokrasimizin göstergesi. Delegeler öncelikle 52 kişiyi seçecekler sonrasında bilim-kültür platformu üyesi 12 kişiyi seçecekler” diye yanıtladı.

Tuncay Özkan: ‘CHP 2015 için çalışacak’

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Linki indirmek için

Kurultayda yoğun ilgi gören isimlerden birisi de uzun yıllar tutuklu yargılanan Tuncay Özkan oldu. Özkan, “Her iki genel başkan adayınca vaadedildiği üzere 2015 seçimlerine odaklanılacaktır. CHP’nin her bir üyesi Türkiye’deki kötü gidişatı sonlandırmak için çalışacaktır pazartesi gününden itibaren” dedi.

CHP'de Parti İçi Muhalefete Devam
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG