Erişilebilirlik

CHP'de 'Cumhurbaşkanlığı Krizi' Büyüyor


Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterilmesiyle yeniden gün yüzüne çıkan parti içi çatışma, seçimdeki yenilginin ardından derinleşiyor

CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi ile muhalif grup karşılıklı olarak birbirlerine istifa çağrısında bulundu.

İlk açıklama CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'dan geldi. TBMM'deki basın toplantısına İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Mersin Milletvekili İsa Gök, katıldı. Bu toplantıyla parti içi muhalifler, CHP yönetimine olağanüstü kurultay düzenleme çağrısında bulundu.

Muhaliflerce yapılan açıklamaya ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, muhalif isimleri milletvekili adayı olarak göstermekte parti yönetiminde tutmakla hata ettiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da, muhalif vekilleri istifaya davet etti. Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin ise işin doğası gereği Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu temsil etmekle yükümlü olduğunu kaydeden Koç, İnce'nin bu görevi bırakmasını istedi. Koç, şunları dile getirdi:

“CHP programı tüzüğü ilkeleri olan bir siyasi bir partidir. CHP'nin kendine karşı taleplerle ortaya çıkanlara tavrı bellidir. CHP yöneticileri hiçbir delegeye ‘imza verin’ ya da ‘vermeyin’ diye bir telkinde bulunmayacaktır. CHP kendi koyduğu seçim stratejisi de dahil mutlaka özeleştirisini yapacaktır. Tüm olanaksızlara ve eleştirilere rağmen, parti içindeki kafa karıştıranlara rağmen cefakar parti örgütlerine, partililerimize ve partili olmayan sorumluluk sahibi yurttaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kurultay isteyenlerin de imzalarını toplayıp geldiklerinde buna hayır demeyiz. Ancak AKP'nin fetret döneminde gündemin CHP içi sorunlara getirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.. Genel başkanını eleştirecekseniz bunu Grup Başkanvekilliği sıfatıyla yapamazsınız. Herhalde bu arkadaşımız da bunun gereğini yapacaktır.”

CHP'de muhalifler 10 kişiyi geçmez mi?

Amerika'nın Sesi'nin görüştüğü CHP'li isimlerde ise önümüzdeki günlerde kurultay beklentisi ya da kurultay gerçekleşse dahi Kılıçdaroğlu'nun liderliği bırakması beklentisi görülmüyor. Kılıçdaroğlu'na yakın isimlerce, muhaliflerce en fazla 10 imza çıkarılabileceği iddia ediliyor. Bu noktada Kılıçdaroğlu'nun da muhaliflerce de geri adım atması beklenmiyor. Ancak 2015'teki genel seçimler öncesinde muhalif vekillerince örneğin CHP'den istifa ederek ayrı bir siyasi parti kurulması de beklentiler arasında değil. Parti içi muhalif duruşu koruma tavrının sürdürülmesi bekleniyor.

MHP Lideri Bahçeli de istifa etmeyecek

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Cumhurbaşkanlığı seçiminde “çatı aday” olarak yarışta yüzde 38.44 oy oranıyla kaybeden isimlerden Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ziyaret etti.

Bahçeli, İhsanoğlı için "Bu adaylardan biri bilim insanı ve diplomat olarak çok sayıda siyasi partinin ortak adayı olarak seçimlere katıldı. Türkiye'nin siyasetine yüksek bir seviye, güzel bir üslup sunmak suretiyle bir mücadele vermiştir" dedi.

İhsanoğlu, siyasete giriş kapısını açmamak yönündeki tavrını koruyarak, ısrarlı sorular üzerine '''Ben de laf bitti' dedim" yanıtını verdi.

Bir gazeteci tarafından "97'den bu yana 10 seçim kaybettiniz. İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine ise MHP Lideri Bahçeli, “Biz görevimizin başındayız” mesajını verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG