Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’nun Washington Temasları Başladı


Çavuşoğlu’nun Washington Temasları Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell’la yarın görüşecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Washington temasları başladı. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’le görüşmek üzere resmi ziyaret için Washington’da bulunan Çavuşoğlu’nun gündeminde Suriye, Irak, IŞİD’le mücadelede işbirliği, Ukrayna, Libya ve Yemen dahil bölgesel gelişmeler, Kıbrıs, 1915 olayları, enerji güvenliği gibi kritik konular bulunuyor.

Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell’la yapacağı görüşme Salı günü gerçekleşecek.

“Türk- Amerikan Kültür Merkezi’ni Obama ile Erdoğan açacak”

Bu yoğun görüşme trafiği öncesinde Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar günü Washington yakınlarında inşaatı devam eden Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Amerika'daki Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle de Büyükelçilik konutunda biraraya gelen Çavuşoğlu,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı son telefon görüşmesinde, Obama'ya Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışını birlikte yapmayı teklif ettiğini ve Obama'nın da bu teklifi prensipte kabul ettiğini söyledi.

“DAEŞ ne devlet, ne İslami”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, DAEŞ’le mücadele konusunda da mesajları vardı. Çavuşoğlu, “Bizim görevimiz barış dini olan İslam’ı anlatmak. İslam terörizmi hoş görmez. Ama ne yazık ki El-Kaide ve DAEŞ gibi terör örgütleri, dünyadaki bütün Müslümanlar’ın imajına zarar veriyor. Şunu vurguluyoruz ki: DAEŞ ne bir devlet, ne de İslami. Hepimizin görevi bunu Amerikalılar’a ve yetkililere anlatmak" diye konuştu.

Müslümanlar’ın yüz yüze kaldığı sorunların sadece İslamofobi olmadığını mesajını da verdi Çavuşoğlu ve farklı lobilerin Türkiye ve Müslüman toplumu aleyhinde çeşitli propagandalar yürüttüğünü savundu.

1915 Olayları ile ilgili olarak nasıl bir mesaj verecek?

Bu ziyaret 1915 olaylarının 100. yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan tarihi öncesine denk geliyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bu konuda da mesajları vardı. Zira Bakan’ın, yarın gerçekleşecek Kerry görüşmesinde Obama yönetiminden, Başkan Obama’nın 24 Nisan’da yapması beklenen açıklamada ‘soykırım’ sözcüğünün kullanılmamasını isteyeceği bildiriliyor.

Başkan Obama bugüne kadar, her yıl 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı açıklamalarda, Ermenice ‘büyük felaket’ anlamına gelen “Meds Yeghern” sözcüğünü kullanmış, ‘soykırım’ demekten kaçınmıştı.

Çavuşoğlu, Ermeni diasporasının aktif şekilde Türkiye ve İslam karşıtı çalışmalar yürüttüğüne dikkati çekerek, Türkiye olarak 1915 yılında ölen Müslümanlar’ın yanı sıra Ermeniler’in de acılarını paylaştıklarını, ama Papa Françesko dahil farklı lider ve parlamentolardan gelen açıklamalara bakıldığında Müslüman ile Müslüman olmayanlar arasında ayrımcılık yapıldığının görüldüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, Müslüman toplumunu, Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşları tarafından başkent Washington’da 24 Nisan'da düzenlenecek "Barış ve Dayanışma Yürüyüşü"ne de davet etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Carnegie Uluslarası Barış Vakfı’nda “Çalkantılı Ortadoğu’da Türkiye’nin Rolü” başlıklı toplantıda konuşuyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG