Erişilebilirlik

Cameron: “Suriye Kimyasal Silah Kullandı’


İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye’de hükümet kuvvetlerinin muhaliflere karşı kimyasal silah kullanıldığını gösteren verilerin giderek kesinlik kazandığını söyledi

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye hükümetinin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığı konusunda elde edilen verilerin giderek kesinlik kazandığını söyledi. Beyaz Saray da dün Suriye’de küçük ölçekte kimyasal silah kullanıldığını açıklamıştı.
İngiltere Başbakanı Cameron, Suriye’deki gelişmeleri “son derece kaygı verici” olarak niteledi ve kimyasal silah kullanılmış olmasının savaş suçu teşkil edeceğini söyledi. Başbakan, bu eylemin uluslararası topluluk için “kırmızı çizgi” olması gerektiğini de belirtti.

Beyaz Saray dün konuyla ilgili açıklamasında, Suriye’de muhaliflere karşı kimyasal silah kullanıldığı yolundaki istihbaratın kesin olmadığının altını çizmiş ve bu nedenle de Amerika’nın Suriye politikasında bir değişikliğe gidilmeyeceği işareti vermişti.
Beyaz Saray yetkilileri vardıkları sonucu mektupla, Senatör Carl Levin ve John McCain’e bildirdi.

John McCain ise kırmızı çizginin aşıldığını söyledi. Senato Çoğunluk lideri Dick Durbin de bu görüşe katıldı. Durbin Obama’yı kastederek “Bu konudaki karar elbette başkomutanın, ama mutlaka birşeyler yapılması gerekir,” dedi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden Bob Corker da kırmızı çizginin aşıldığını söyledi ve Obama’nın önce Senato’ya danışmasını istedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de Başkan Obama’dan Kongre’yle koordinasyona girmesini istedi.

Amerikan istihbarat birimleri Suriye’de iki kez kimyasal silah kullanıldığını düşünüyor. Sarinin kaynağı, kullanıldığı zaman ve yol açtığı etki tam olarak bilinmiyor.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel de Amerikan istihbarat servislerinin Şam hükümetinin isyancılara karşı üçük ölçekte sinir gazı sarin kullandığı görüşüne vardıklarını açıkladı. Hagel, Birleşik Arap Emirliklerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Amerikan istihbaratının, kimyasal silah kullanımıyla ilgili bilgiyi “ eminlik derecesi değişmekle birlikte” doğruladığını kaydetti.

Ancak Chuck Hagel elde edilen bilgiler ışığında Başkan Obama’nın kırmızı çizgisinin aşıldığını söylemek için erken olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada Suriye'de kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu söylemiş, bunun Amerika’nın tutumunda değişikliğe neden olacağını kaydetmişti.
Obama, "Böyle bir durum, olası bir askeri müdahale konusunda hesaplarımı ve denklemi değiştirir" şeklinde konuşmuştu.

Bu arada Beyaz Saray yetkilileri her türlü seçeneğin masada olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG