Erişilebilirlik

Bugün Dünya Sağlık Günü


Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki Dünya Sağlık Günü’nde sivrisinek, sinek, kene, su salyangozu ve diğer taşıyıcılarla bulaşan hastalıkların önlenmesine odaklanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki Dünya Sağlık Günü’nde taşıyıcılarla bulaşan hastalıklara ve bu hastalıkların getirdiği risklere odaklanıyor.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası sıtma, Dang humması, leşmanya, Lyme hastalığı, şistosomyaz ve sarı humma gibi sivrisinek, sinek, kene, su salyangozu ve diğer taşıyıcılarla bulaşan hastalıklara maruz kalma riski altında yaşıyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerini etkileyen bu hastalıklara konut, temiz içme suyu ve hijyene erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde daha sık rastlanıyor. Yeterli beslenmeyen ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, bu hastalıklardan daha çok etkileniyor.

Her yıl bir milyar insan taşıyıcıların bulaştırdığı bu hastalıklara yakalanıyor ve bu hastaların bir milyonu hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu hastalıkları tamamen önlemek mümkün.

Örgüt Başkanı Doktor Margaret Chan, böcek ilacı spreylenmiş cibinlikler ve ev ilaçlamalarının şimdiye kadar milyonlarca kişinin hayatını kurtardığını söylüyor.

Taşıyıcılarla bulaşan en yaygın hastalık ise su salyangozlarından bulaşan şistosomyaz.

Şistosomyaz, dünya çapında 240 milyon insanı etkiliyor. Temiz içme suyu ve hijyene erişimse bu hastalığa karşı alınacak en etkili önlem.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre son 20 yılda taşıyıcılarla bulaşan hastalıkların yeniden ortaya çıktığını ve hızla yayıldığını bildiriyor. Sivrisineklerin bulaştırdığı Dang humması şimdiye kadar 100 ülkede görüldü. 2 milyar 500 bin insan, yani dünya nüfusunun %40’ı, Dang humması riski altında yaşıyor.

Öte yandan 40 yıl sonra ilk kez Yunanistan’da sıtma vakalarına rastlandığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG