Erişilebilirlik

Boston Maratonu Davası Başladı


Boston Maratonu Davası Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Boston Maratonu’na düzenlenen bombalı saldırının sanığı Cevher Çarnayev 2013’teki bombalı saldırıda üç kişinin ölümüne neden olmaktan suçlu bulunduğu takdirde idam cezasına çarptırılabilir

Boston Maratonu’na düzenlenen bombalı saldırının sanığı Cevher Çarnayev’in yargılanması Boston’da, federal jürinin seçilmesinden bir gün sonra, Çarşamba günü başladı

Çarnayev, 2013’teki bombalı saldırıda üç kişinin ölümüne neden olmaktan suçlu bulunduğu takdirde idam cezasına çarptırılabilir. Özellikle maraton sırasında düzenlenen saldırıya tanık olan Bostonlular, yaşamını yitirenler için adalet çağrısında bulunuyor.

İki yıl önce Boston Maratonu’nun bitiş çizgisi yakınında patlayan iki bomba, 3 kişinin ölümüne, 264 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Polis, saldırganların Cevher ve Tamerlan Çarnayev kardeşler olduğunu açıklamıştı. Ağabey Tamerlan, birkaç gün sonra polisle çıkan çatışmada öldürülmüştü. Olayda bir polis de yaşamını yitirmişti.

Yakalanan 21 yaşındaki Cevher Çarnayev ise şimdi adalet karşısında hesap verecek.

Boston sakinleri yoğun duygular içinde.

Larry Eder, “Özellikle yaralanan ve yakınlarını kaybedenler için duruşmada güçlü duygular ön planda olacak. Bu onlar için son derece korkunç ve üzücü bir deneyim” diyor.

Savunma avukatları, jürinin tarafsız olması için üyeleri, olayları yakından bilmeyen, sanıkları tanımayanlar arasından seçer. Ancak bu davada bunu başarmak zordu.

Larry, “Boston Maratonu saldırısını duymayan var mı bilmiyorum. Ancak jüri üyeleri kanıtları inceleyecek. Bu kanıtlara dayanarak tarafsız bir karar alacaklarını düşünüyorum. Jüri sisteminin iyi işlediğine inanıyorum” diyor.

Patlama görüntülerini ve medyanın olaya yoğun ilgisini izleyen çok sayıda Bostonlu, saldırının sorumlularının Çarnayev kardeşler olduğundan emin.

Joe Paresky, “Kesinlikle suçlu o. Kendisi ve kardeşi aleyhinde çok sayıda delil mevcut. Bu kişilerin Boston’da yaptıklarını akıl almıyor. Jüri üyelerinin hiçbir şekilde şüphe içinde olmaması gerekir” şeklinde konuşuyor.

Birçok Bostonlu Çarnayev’in suçlu olduğuna inanıyor ama herkes idam cezası taraftarı değil.

Theresa Moulton, “Olanlar son derece korkunç. Çarnayev suçlu bulunmalı. Eğer biraz vicdanı varsa hayatının sonuna kadar hapiste kalıp yaptıklarını iyice düşünmeli” diyor.

Kimileriyse genç olduğu için Çarnayev’in kendini affettirebileceğini bile düşünüyor.

Gwen Gurnack, “Çarnayev ölüm cezasını tercih edecektir ama bence doğru olan bu değil. Ömür boyu hapis cezası almalı. Yaptıklarını iyice düşünmeli. Belki daha iyi bir insan olma yolunda ilerleme kaydedebilir” şeklinde konuşuyor.

Saldırıda çok sayıda kişi de ağır yaralanmıştı.

Gerard Riveron, “Ölenler ve kollarını, bacaklarını kaybedenler için çok büyük bir felaket. Yanlış yola sürüklenen bir kişi yüzünden hayatları boyunca acı çekmek durumunda kaldılar. Bu acıları ben de içimde hissediyorum. Çocuklarını kaybedenler, tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar için çok üzülüyorum.”

Çarnayev’in avukatlarının saldırıları ağabey Tamerlan’ın planladığı, Cevher’in ise sırf ağabeyine olan sadakatinden bu plana katıldığı yönünde savunma yapacağı tahmin ediliyor.

Davanın Haziran ayında sona ermesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG