Erişilebilirlik

Boston Maratonu Bombacısından Özür


Boston Maratonu Bombacısından Özür
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Boston Maratonu saldırısından hüküm giyen Cevher Çarnayev’in idam cezası resmen onaylandı.

Çarnayev’e idam cezası geçen ay, duruşmasında görev yapan 12 kişilik jüri heyeti tarafından tavsiye edilmişti.

Cezanın onaylanmasından önce açıklama yapmasına izin verilen sanık, saldırıda ölenlerin yakınlarından ve yaralananlardan özür diledi. 21 yaşındaki Çeçen asıllı genç, duruşma boyunca sessizliğini korumuştu. “Yol açtığım can kaybı, acılar, zarar ve onarılamaz hasar için özür dilerim” diyen sanık sözlerine “Acılarınızın dinmesi, iyileşmeniz için dua ediyorum” diye devam etti.

Cevher Çarnayev, ağabeyi Tamerlan’la birlikte Nisan 2013’te Boston’da düzenlenen kent maratonunun finiş çizgisine yakın iki noktaya bomba yerleştirmiş, olayda üç kişi hayatını kaybederken 264 kişi de yaralanmıştı.

Geçen ay sona eren davada jüri, oybirliğiyle idam tavsiyesinde bulunmuştu.

İdam cezasının onaylanmasından sonra açıklama yapan Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch, Çarnayev’in terör saldırısını “soğukkanlı ve duygusuz” biçimde işlediğini söyledi. Adalet Bakanı, hiçbir cezanın yakınlarını kaybedenlerin, sakat sakat kalanların acılarını dindiremeyeceğini, onları iyileştiremeyeceğini belirtti. Bununla birlikte Lynch, idam cezasının “bu korkunç suça verilen uygun ceza” diye niteledi.

12 hafta süren davada Çarnayev, çoğu terörle bağlantılı, 30 ayrı eylemden suçlu bulundu. Bu eylemlerin 17’si idam cezası öngörüyordu.

Savunma makamı Cevher Çarnayev’in sıklıkla radikal görüşlere sahip olan ağabeyinin etkisinde kalarak bu eyleme kalkıştığını vurgulasa da savcılar bunu geçerli bir savunma gerekçesi olarak görmedi. Tamerlan Çarnayev, saldırıdan üç gün sonra polisle çıkan çatışmada ölmüştü. Cevher ise yaralı ele geçirildi.

Boston Maratonu saldırısı, Amerika’da 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bu yana yaşanan en kanlı terör eylemi oldu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG