Erişilebilirlik

Boston Bombacısı Yakında Yargılanacak


Boston Bombacısı Yakında Yargılanacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Boston Maratonu bombacılarından hayatta kalan Covhar Çarnayev’in mahkeme tarihi yaklaşıyor. Çarnayev’in Ocak sonunda hakim karşısına çıkması bekleniyordu ancak ABD'nin kuzey doğusunu etkisi altına alan kar fırtınası, jüri seçiminin son aşamasının da ertelenmesine yol açtı.

Yetkililer, Tamerlan ve Covhar Çarnayev kardeşlerin saldırıyı neden ve nasıl düzenlediğini anlamaya çalışıyor. Tamerlan’ın 2012 yılında Dağıstan’da geçirdiği altı aylık dönemde militanlarla buluşup saldırı konusunda eğitim aldığı tahmin ediliyor. Ancak tahminler bununla sınırlı değil. Amerika’nın Sesi’nden Jeff Swicord, bölgede araştırma yapan gazeteci İrina Gordienko ile konuştu.

15 Nisan 2013’te Boston Maratonu’nun bitiş çizgisi yakınında patlayan iki bomba üç kişiyi öldürürken, 264 kişiyi de yaraladı.

Güvenlik kameralarını polis, zanlılarını teşhis etti. Ardından saldırıyı düzenleyen Tamerlan ve Covhar Çarnayev kardeşlerden, Tamerlan polisle girdiği silahlı çatışmada öldü. Canlı ele geçirilen Covhar ise Ocak sonu mahkemeye çıkıyor.

Saldırı sebebini araştıran yetkililer, Tamerlan Çarnayev’in 2012 yılının başında doğum yeri olan Dağıstan’a yaptığı ziyarete yoğunlaştı.

Rus gazeteci Irina Gordienko, Dağıstan İçişleri Bakanlığı’nın Tamerlan ile ilgili hazırladığı gizli bir dosyaya ulaşmış: “Tamerlan’la ilgili özel ve gizli bir dava yürütüyorlarmış. Bakanlıktaki kaynağım bana bu davanın dosyasını ulaştırdı.”

Gordienko’nun kaynağına göre Tamerlan, Dağıstanlı iki isyancıyla Internet üzerinden bağlantı kurmuş. Biri Kanada vatandaşı William Plotnikov ve diğeri de Filistinli Mahmud Mansur Nidal.

Gordienko, Dağıstanlı yetkililerin Tamerlan’ın bağlantı kurduğu isyancıları izlediklerini söylüyor: “Rus güvenlik güçlerinin, Çarnayev’le ilgili olarak Amerika’ya gönderildiğini biliyorum. Çarnayev’in izini bulduklarında, Amerika’da ne yaptığını araştırmaya başladılar ama bir cevap bulamadılar.”

Gordienko, Tamerlan’ın başkent Mohaçkala’da gittiği camilerde taşkınlık yaptığını söylüyor. Tamerlan dengesiz biri olarak tanınıyor.

Aynı şekilde Tamerlan, Massachusetts’in Cambridge kentinde gittiği bir camide de sorun çıkartmış. Boston İslam Cemiyeti’nden İsmail Fenni, Tamerlan’ın Amerika’daki bayramlar ve İslam konusunda tartışma yarattığını söylüyor: “Her iki olayda da Tamerlan’la konuştuk ve belli kurallara uyması gerektiğine ikna etmeye çalıştık. İkinci konuşmamızda biraz daha katıydık.”

Tamerlan’ın Dağıstan’a gitmesinden birkaç hafta sonra bağlantıda olduğu iki isyancı da, terörle mücadele baskınlarında öldürülmüş. Gordienko, polis tarafından takip edildiğini anlayan Tamerlan’ın Amerika’ya geri döndüğünü söylüyor. Gordienko, Tamerlan’ın Dağıstan’da askeri eğitim almadığına inanıyor.

İrina Gordeienko, “Bu çok komik bir varsayım çünkü Dağıstan’da hiç eğitim kampı yok,” diyor.

Çarnayev kardeşlerin saldırıyı neden düzenlediği hala bilinmezken, Covhar Çarnayev’in mahkemesinde sunulacak kanıtların bu soruyu biraz da olsa aydınlatması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG