Erişilebilirlik

BM İklim Değişikliği Konferansında Anlaşma


Peru'nunbaşkenti Lima'da toplanan BM iklim görüşmelerine katılan delegeler
Peru'nunbaşkenti Lima'da toplanan BM iklim görüşmelerine katılan delegeler

Lima'daki konferansta gelişmekte olan ülkelerin kaygıları giderilerek gelecek yıl Paris'te Kyoto Protokolu' nun yerini alacak bir küresel iklim paktı imzalanması yolu açıldı

Peru’daki BM iklim konferansında görüşmeciler sabaha karşı gelecek yıl Paris’te bir küresel iklim paktı imzalanmasına zemin hazırlayan bir anlaşmaya vardı.

Lima anlaşması, zengin ülkeleri küresel ısınma ile mücadele sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlayan gelişmekte olan ülkelerin daha önceki anlaşma taslaklarını reddetmesinden saatler sonra kabul edildi.

Nihai taslak “ ülkeler küresel ısınma ile mücadelede ortak ancak farklı sorumluluklar taşır” ifadesine yer vererek gelişmekte olan ülkelerin kaygılarını giderdi.

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı başkanı Samantha Smith Lima anlaşmasını ”çok zayıf” olarak niteledi.

Gelecek yıl kabul edilmesi öngörülen Paris paktı, 2012’de sona eren Kyoto Protokol’unun yerini alacak. Protokol sera gazı emisyonlarının küresel düzeyde azaltılmasını öngörüyordu.

Sera gazları, küresel ısının artmasına yol açmakla suçlanıyor. Bilimadamları, sera gazları azaltılmazsa daha fazla kuraklık ve sel olacağını ve deniz seviyesinin yükseleceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG