Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore’ye Kınama


Kuzey Kore’nin dün gece yeni bir füze fırlatmasının ardından, ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’yi şiddetle kınadı.

Güvenlik Konseyi acilen alacağı yeni kararlar çerçevesinde, Kuzey Kore’ye yeni ve çok daha ağır yaptırımlar getireceğinin de sinyalini verdi. Kuzey Kore’nin uydu gönderiyorum bahanesiyle yeni bir füze fırlatmasının çok tehlikeli ve Güvenlik Konseyi kararlarının ağır bir ihlali olduğunu açıkladı.

Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Güvenlik Konseyi Başkanı ve Venezuela Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rafael Dario Ramirez Carreno Kuzey Kore’nin balistik füze fırlatmasının dünya barışı için çok büyük tehdit olduğunu ifade etti: “Bu çok ağır bir şekilde Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalidir Kuzey Kore’nin füze fırlatmasını şiddetle kınıyoruz,” dedi.

‘Dört ayrı karar ihlal edildi’

Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisini kullandığı belirten Carreno, “Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi kullanıp uydu fırlatmış veya uzay aracı göndermiş bile olsa bu tür denemeler Kuzey Kore tarafından nükleer sistemlerini geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Kuzey Kore’nin nükleer sistemler geliştirme programlarını engellemek için 2006 yılından itibaren günümüze kadar alınan dört ayrı Güvenlik Konseyi kararı ihlal edilmiştir. Güvenlik Konseyi üyeleri olarak yeni ve daha ağır yaptırımlar içeren yeni kararları acilen alacağız,” şeklinde konuştu.

Power:’ Dünya için bir tehdit’

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power’ da, dört ayrı Güvenlik Konseyi kararını ihlal eden Kuzey Kore’nin dün yeniden balistik teknoloji kullanarak yeniden füze fırlatmasının dünyanın karşısında olmasına rağmen gerçekleştirdiğini belirterek, Kuzey Kore’nin bu girişiminin dünya barışını ve güvenliği tehdit ettiğini söyledi. Kuzey Kore’nin sadece kendi komşularını değil tüm dünyanın güvenliğini tehdit ettiğini belirten Power, nükleer başlıklı füze fırlatmayla uydu fırlatmanın aynı balistik teknoloji olduğunu, Kuzey Kore’nin uydu gönderiyorum diye dünyayı aldatmaya çalıştığını söyledi. Kuzey Kore’nin bu tür tehdit ve tahriklere devam edeceğini belirten Power, Güvenlik Konseyi toplantısında tüm üyelerin bu konuda aynı düşündüğünü ve daha ağır yaptırımlar ve kararlar almak için görüş birliğinde olduklarını acilen bu konuda çalışmalara başlayacakların söyledi.

Yoshikawa:’ Uydu göndermek bahane’

Güvenlik Konseyi üyesi Japonya’nın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Motohide Yoshikawa’da, toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin dört hafta sonra yeniden bir füze fırlatmasının kabul edilemez olduğu konusunda Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamının bugün yaptıkları toplantıda uyum içerisinde görüş birliğine vardıkları söyledi.

Kuzey Kore’nin aslında uydu göndermek bahanesiyle nükleer başlıklı füze denemesi yaptığını belirten Yoshikawa, bunun güvenlik konseyi kararlarını ihlal etmek olduğunu söyledi. Tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin daha ağır yaptırımlar getirecek yeni karar alma konusunda uzlaştığını söyledi.

Yoshikawa, Kuzey Kore’nin bu girişiminin dünya barışını ve özellikle ülkesi Japonya’nın güvenliğini ayrıca Filipinler, Güney Kore ve ABD’nin içinde olduğu diğer ülkelerin güvenliği için çok ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG