Erişilebilirlik

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Gündemi


'Birliğin Durumu' Konuşmasının Gündemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ekonomi ve işsizlik sorunlarının azalmasıyla birlikte popülaritesi yükselen Başkan Barack Obama, bu akşam yapacağı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında ülke içi icraatlarına ağırlık vermeyi planlıyor. Ancak konuşmasının bir bölümünü dış politika konusuna da ayıracak olan Başkan Obama’nın Paris’teki terör saldırılarına ve Amerikalılar’ın radikal dinci tehditlerine yönelik kaygılarına da değinmesi bekleniyor.

Obama yıllık Birliğin Durumu konuşmasından önce Amerika’yı gezerek ülke içindeki başarılarına ağırlık veren konuşmalar yaptı. Başkan Obama günler öncesinden, Birliğin Durumu konuşmasında değineceği istihdam, imar, siber güvenlik ve eğitim alanındaki icraatlarına ışık tuttu.

Ancak radikal dincilerle mücadele, küresel gündemin en üst sırasında kalmaya devam ediyor. Fransa’daki terör saldırıları da bu sorunun daha çözümlenmediğini acı bir şekilde hatırlattı: “Dünya, Paris sokaklarında teröristlerin ne amaçladığına bir kez daha tanık oldu. Nefret ve acıdan başka verebilecekleri bir şey yok. Bizlerse tüm insanların özgürlüğü, umudu ve onuru için yaşıyoruz. Paris’in temsil ettiği gerçek şu: Bu ruh daima ayakta kalacak, terörizm belası bu dünyadan temizlendikten uzun süre sonra dahi.”

Obama geçen yıl IŞİD’le mücadele amacıyla bölgeye hava ve kara operasyonları emri verdi. Ancak kendisi de bu mücadelenin daha yıllar boyunca devam edeceğini söylüyor. Obama’nın başkanlığı döneminde başarmayı amaçladığı en önemli işlerden biriyse, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi.

Uzman Larry Korb, Obama’nın başkanlık kampanyasında siyasi danışman olarak görev yaptı. Korb da, Obama’nın küresel konulardan çok iç konulara eğilmek için çok gerekçesi olduğu görüşünde: “Obama tabi ki dış politika konularında konuşacak, ama yapmak istediği vurgu, dışarıda güçlü görüneceksek, içeride de güçlü olmamız gerektiği.”

Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rusya’yla ilişkiler en alt düzeye gerilemiş durumda. Ancak bu ilişkilerin ne kadar karmaşık yapıya sahip olduğunun yönetim de farkında. Nitekim geçen hafta Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’da acil durum yaşayan Amerikan astronotlarına yardım eden tek ülke oldu.

Larry Korb, “Ukrayna’da olanlardan dolayı herkes Ruslar’a kızgın. Ancak uzayda bugün astronotlarımızı kim kurtardı? Ruslar. Ruslar’a ihtiyacımız var. Afganistan’a asker ve teçhizat nakliyatımızı onlar sayesinde yapıyoruz. Sırf Ukrayna yüzünden onlara kızgınız diye, tüm stratejimizi Rusya aleyhine çeviremeyiz. Ruslar’a hala ihtiyacımız var ve onlarla bir dizi alanda birlikte çalıştık,” şeklinde konuşuyor.

Başkan Obama’nın konuşması sırasında vurgulamak istediği diğer dış politika başarılarıysa, Çin’le imzalanan küresel ısınmayla mücadele anlaşması ve Ebola hastalığıyla mücadele için Afrika’ya yüzlerce asker gönderme kararı olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG