Erişilebilirlik

1 Mayıs’ta İstanbul’da Yine Polis Şiddeti


“Bize ulaşan 300’e yakın gözaltı var. Gözaltına alınanlar avukatlarıyla görüştürülmüyor. Hiçbir hakkın kullanılamadığı bir süreçte, toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ifade özgürlüğünün önündeki engellerin katmerlendiği bir gün oldu bu 1 Mayıs. Daha da önemlisi bu hakların kullanılması değil engellenmesi doğal bir durummuş gibi kabul ettirilmek isteniyor.” İstanbul Barosu’ndaki kriz masasında gün boyu hak ihlallerini takip eden baro yönetim kurulu üyesi Avukat Hasan Kılıç, Amerika’nın Sesi’ne İşçi Bayramı’nda yaşanan durumu böyle özetledi.

İstanbul’da gerçekten de manzara 2014 ve 2013 1 Mayıs’larından farklı değildi. Yine yollar kapandı, yine Türkiye’nin dört bir yanından polisler otobüs ve uçakla İstanbul’a taşındı, yine gösteriler engellendi, yine polis şiddete başvurdu.

Disk ve Kesk Taksim’e alınmadı, Türk-İş Taksim’de İstikal Marşı söyledi

“Taksim özgürleşmedikçe Türkiye özgürleşmez” diyen Disk Genel Başkanı Kani Beko KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB liderleriyle birlikte Beşiktaş’tan Taksim’e çıkmak istedi ancak gruba müdahale edildi. Yine de 1977 yılında 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan 1 Mayıs’tan beri Türkiye’de işçi sınıfı için İşçi Bayramı’nı kutlamak meydanı olarak kabul edilen Taksim’e çıkmayı başaranlar oldu.

Son dönemde hükümete yakın bir pozisyonda olduğu gözlenen Türkiye’nin en yaygın işçi sendikası Türk-İş yönetiminden bir grup Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı önünde kısa bir açıklama yaptı ve İstiklal Marşı’nı okudu. Komünist Partisi üyesi bir grup ise İstiklal Caddesi’ndeki kafeteryadan çıkıp koşarak polis barikatlarını aştı ve Taksim Meydanı’na girdi. Meydanı gören bir binadan “eşitlik ve özgürlük için sömürü düzenini sıfırla” yazılı bir pankart açan grup toplu bir şekilde gözaltına alındı.

En sert müdahale Beşiktaş’taydı

Polisin en şiddetli müdahalesi Beşiktaş’ta gerçekleşti. İstanbul’da metrobüs, otobüs ve vapur seferlerinin iptal edilmesine rağmen binlerce kişi Beşiktaş’ta toplandı. Aralarında CHP, HDP Birleşik Haziran Hareketi ve Öğrenci Kolektifleri gibi örgütlerin de bulunduğu gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında aralarında yazar Emrah Serbes’in de bulunduğu 20 kişi yaralandı. Polis, yaralılara ve gazdan zarar görenlere ilk müdahalenin yapıldığı Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş İlçe Merkezi’ne de biber gazı attı.

Gazeteci örgütleri: ‘Gazeteciler hedef seçildi, polisi kınıyoruz’

İstanbul’da 1 Mayıs’ı izleyen beş gazeteci de çeşitli yerlerinden yaralandı. Ortak bir açıklama yayınlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Emniyet güçlerini gazetecilere uygulanan şiddet nedeniyle kınadı. Açıklamada, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazeteciler, ne yazık ki, 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı izlerken yine hedef seçildi. Sarı basın kartı taşımayan, kurum tanıtım kartını gösteren gazetecilere Taksim’e giriş izni verilmedi. Gazetecilerin kamu yararı adına görev yaptığını görmek istemeyen emniyet güçleri, meslektaşlarımızın Taksim’e girmesine engel olmaya çalıştı” dendi.

Erdoğan: ‘Taksim ısrarını iyi niyetli görmüyoruz, orada ısrar kaos çıkarma olur’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 1 Mayıs'ta yaşanan Taksim ısrarını art niyetli bulduğunu açıkladı. Erdoğan, “Taksim Meydanı, miting yapmaya uygun bir yer değil. Taksim'de miting yapmak demek tüm İstanbul'u felç etmek demek. Bir de güvenlik sorunu var orada. Orası hareket merkezi. Git Yenikapı’da yap, orası müsait. Kendine güveniyorsan gidip orada yapabilirsin. Karadan, denizden ulaşıp yapabilirsin. İstanbul’daki arkadaşlarıma söyledim "8 değil 18 yer yapın" dedim, miting alanı yapın dedim. Herkes Taksim’e kilitleniyor. İlla oraya on binlerce gidip "Taksim’de toplanacağız" derseniz bunun adı anma olmaz, bunun adı kaos çıkarma olur. Bunda asla iyi niyet görmeyiz, görmüyoruz da” dedi.

Cumhurbaşkanı, kalabalığın arasına terör örgütlerinin de sızdığını söyledi.

Ankara adına yaraşır ‘bayram’ gibi kutladı

Başkent’te ise, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı renkli görüntüler eşliğinde resmi tatil olması nedeniyle çocuklarıyla birlikte alana gelmiş binlerce kişi tarafından coşkulu kutlandı.

Ankara Garı önünde buluşarak Sıhhiye Meydanı’na kortej oluşturarak yürüyen 1 Mayıs katılımcılarına DİSK ve Türk-İŞ öncülük etti. Kortejde Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türk Mühendis ve Mimarlar Odası’na bağlı odalar, Türk Tabipleri Birliği, Ankara Tabip Odası, Mali Müşavirler Odası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası gibi meslek kuruluşları yer aldı. ODTÜ, Hacettepe, Ankara üniversitelerinden öğrenci grupları da pankart açarak yürürken farklı öğrenci dernekleri de kortejde yer aldı. CHP, Grup Başkanvekili Levent Gök ve HDP ise Sırrı Süreyya Önder öncülüğünde Ankara Milletvekili adaylarıyla birlikte kortejdeydi.

Eşcinseller ve travestiler, LBGTİ sorunlarını dile getirmek amacıyla Kaos-GL ve Pembe Hayat dernekleri pankartları altında yürüdü. Kaos-GL, 14 yıl önce ilk kez başlattığı 1 Mayıs’a katılma geleneğini her yıl devam ettireceğini de bildirdi.

Ankara sokaklarında ‘AK Parti’ imzalı “1 Mayıs’ı biz tatil yaptık” yazılı broşürler dağıtılması da dikkat çekti. Buna karşın Ankara’daki 1 Mayıs eyleminde AKP hükümeti protesto edilirken, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı basılı sahte dolarlar havaya savruldu. DİSK’e bağlı işçiler de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maketiyle “Saraya değil Emeğe bütçe” sloganları attı.

DİSK’in ayrıca 7 Haziran’daki Genel Seçimler açısından sandık güvenliğine dikkat çekmek amacıyla kedi kıyafeti giymiş işçiler eliyle elektrik trafosu taşıması da renkli bir görsellik oluşturdu.

İstanbul’da 2013 yazında başlayan ve tüm Türkiye’yi etkisi altına alan Gezi protestoları sırasında kendisi gösteren spor kulüpleri taraftarları dayanışması, bu 1 Mayıs’ta da Ankara’da varlığını hissettirdi. Taraftar Derneği’nce açılan “Yaşasın Renklerin Kardeşliği” pankartı arkasında buluşan Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar, AnkaraGüçlüler, Beşiktaşlılar ve Trabzonsporlular peş peşe kortejde yürüdü. Başkent’te yaşayan Adana Demir Sporlular’ın pankart açıp grup halinde yürümesiyse dikkat çekti.

Kadınlar ise, sadece DİSK, Türk-İş veya meslek grupları pankartları altında yürüyüşe katılmadı. Kadınlar, ‘Feministler’, ‘Gündem Çocuk’ ve ‘Halkevci Kadınlar’ gibi farklı dernek mensupları olarak da alandaydı.

Ankara’da 1 Mayıs kutlaması, Sıhhiye Meydanı’na ölenler anısına saygı duruşu ardından konuşmalarla tamamlandı. Her şenlikte olduğu gibi en sonunda halaylar çekildi.

Ancak gün boyunca Ankara’nın gözü, kulağı özellikle sosyal medya aracılığıyla İstanbul’daydı. İstanbul’da yaşananlar Ankara’da yakından takip edilmekle birlikte Sıhhiye Meydanı ve yürüyüş güzergahı ile arama noktalarında polis müdahalesi olmaması ve özellikle polisteki sakin tutum, gerilimi Ankara’ya taşımadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG