Erişilebilirlik

1 Mayıs: Bakırköy'de Kutlama Taksim'de Müdahale


Taksim Meydanı'na Yürümek İsteyen Gruba Polis Müdahalesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Türkiye’de 1 Mayıs denince ilk akla gelen yer, kuşkusuz Taksim Meydanı. 1 Mayıs 1977’de 34 işçinin hayatını kaybettiği meydan, işçilerin gözünde 40 yıldır 1 Mayıs meydanı. Ancak geçtiğimiz yıl ve 2014’te olduğu gibi bu yıl da İstanbul Valiliği, DİSK’in Taksim’de kutlama başvurusunu reddedince DİSK, KESK, TMMOB ile TTB’den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi kutlamaları kendilerine gösterilen Bakırköy Meydanı’nda yaptılar.

Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlamalarda en kalabalık kitleyi Cumhuriyet Halk Partisi, Halkevleri ve Komünist Parti topladı.

Gazeteciler de Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş kortejiyle alanda yerini aldı.

HDP’lilere biber gazı

Halkların Demokratik Partisi korteji Bakırköy Meydanı’na girerken polisle bazı partililer arasında tartışma yaşandı. Gerilim artınca polis, HDP’lilere biber gazıyla müdahale etti.

Miting alanı çerçevesinde binlerce polis görev yaptı, meydanın çevresindeki sokaklar demir bariyerlerle giriş çıkışa kapandı. Polis, Mobese kameralarıyla izlerken bir kişi miting alanına girene dek en az dört kez arandı.

Halayların çekildiği, horonların tepildiği 1 Mayıs’ta Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, Adanademirspor’un taraftar grupları da forma ve flamalarıyla yer aldılar.

Fotoğraflar: Hilmi Hacaloğlu​

DİSK Başkanı: Yerin dibine batsın senin sarayın

Ruhi Su Dostlar Korosu’nun Enternasyonal Marşı’nı söylemesiyle başlayan resmi programda ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı.

“Taşeron köleliğine son vereceğiz, taşeron cumhuriyetini yıkacağız” diyen DİSK Başkanı, bu iktidarın kadınlarla derdi olduğunu söyledi.,

“Kadınları eve kapatmak istiyorlar, kadınları yarı zamanlı çalıştırmak istiyorlar, Bu yobaz bu bağnaz düzene karşı birlikte direnecek miyiz? 6 milyona yakın işsiz var. Köylü topraksız, insanlar aç. Ülkemizde yaşanan katliamları durdurmak için kardeş kanı akmaması için, anaların ağlamaması, çocukların ölmemesi için bizim barışa kardeşliğe ihtiyacımız var. Bu saray düzenine karşı birlikte mücadele vermeliyiz. Yerin dibine batsın senin sarayın.”

KESK Başkanı: Kıdem tazminatları kaldırılmak isteniyor

Taksim’in 1 Mayıs olduğunun altını çizen KESK Başkanı Lami Özgen ise konuşmasında çalışanların ve emekçilerin zor bir süreçten geçtiğini vurgu yaptı.

“Kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam büroları kurularak modern köleliğin dayatıldığı bir ortamda faşizan bir kuşatma altındayız. Çocuk istismarı örtbas edilmeye çalışılıyor, Kürt sorununda savaş ve çatışmalar tırmandırılıyor, şehirler yerle bir ediliyor, binlerce insan cezaevlerine dolduruluyor. Bizler ‘savaşa hayır barış hemen şimdi’ demeye devam edeceğiz” dedi.

KESK Başkanı: Başkanlık istemiyle bu ülkeyi kan gölüne çeviriyorlar

Milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasının kabule edilemeyeceğini söyleyen KESK Başkanı, hükümeti sert bir dille eleştirdi.

“Ülkemiz cihadistlerin arka bahçesi haline getirildi. Biz hiçbir yerde faşizme boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyeceğiz. Türkiye’ye özgü başkanlık isteyenler bu ülkeyi kan gölüne çeviriyorlar. Onlar başkanlık hayaliyle bu ülkeyi yok etmek istiyorlar. Tek mezhep tek inanç dayatacaklarını söylüyorlar. İzin vermeyeceğiz.”

TMMOB Başkanı: Ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da bugünün kapitalist düzenin neo liberal politikalarına karşı durma ve laikliği yeniden kurma zamanı olduğunu söyledi.

Soğancı, “Türkiye, Ortadoğu ve dünyada savaşa karşı barışın hüküm sürmesi için daha yapacaklarımız var. AKP karanlığına karşı ya bir yol açacağız ya bir yol bulacağız” dedi.

TTB 2. Başkanı Türkel, sağlık politikalarını eleştirdi

Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Raşit Tükel ise hükümetin sağlık politikalarını tenkit etti. 38 bin sağlık çalışanının şiddete uğradığını söyleyen Tükel, bunun sorumlusu olarak “sağlıkçıları ölesiye çalıştıran, sağlığı öncelemek yerine hastalığı önceleyen, hekimleri her fırsatta kötülen tembel ve paragöz diyenler”i gösterdi.

TTB 2. Başkanı, hükümetin uyguladığı sağlıkta dönüşüm programıyla sağlıksız bir toplum yaratıldığını iddia etti.

TOMA’nın çarptığı vatandaş öldü

Bazı gruplar ise Taksim’e çıkmak istedi. Ancak yoğun güvenlik önlemleri alan polis, grupların Taksim’e çıkışına izin vermedi. Beşiktaş’ta basın açıklaması yapmak isteyen Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri gözaltına aldı. Şişli ve Mecidiyeköy’den Taksim’a ulaşmak isteyen eylemciler de benzer uygulamaya tabi oldu.

İstanbul Valiliği, 231 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Valilik, güvenlik önlemleri kapsamın 24 bin 500 polisin görev yaptığını belirtti.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “ Beşiktaş’ta beşi avukat 69 kişi gözaltına alındı. Şişli, Mecidiyeköy’de de şu ana kadar 42 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların salıverilmesi için çaba gösteriyoruz” dedi.

Güvenlik önlemleri kapsamında Tarlabaşı Bulvarı'nda bulunan TOMA(Toplumsal Olaylara Mücadele Aracı)’lardan biri Nail Mavuş isimli vatandaşa çarptı. TOMA’nın altında kalan Mavuş, kaldırıldığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öldü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG