Erişilebilirlik

Bir Grup Akil’den Çağrı: ‘Silahlar Susmalı’


2013 yılında Türkiye’yi gezerek Çözüm Süreci’ni anlatan Akil İnsanlar Heyeti’nden bir grup bugün İstanbul’da bir araya gelerek "Silahlar susmalı, çatışmasızlık haline geri dönülmeli" çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise "Hep devlete laf söylenmeyecek, yanlış yapanlara da laf söylenmeli" dedi.

Türkiye, Kürt Sorunu’nun sona ermesi için başlatılan, kimine göre barış süreci kimine göre çözüm süreci olan açılımdan her geçen gün uzaklaşıyor. Türk ordusu günlerdir PKK ve KCK’nın üst düzey kadrosunun da yer aldığı Kandil’i bombalarken Türkiye’de bu örgütlere yönelik operasyonlar sürüyor. PKK da çeşitli biçimlerde buna karşılık veriyor. Suruç katliamından bu yana 11 polis ve asker öldürüldü.

Çözüm Süreci’nin önemli yapı taşlarından olan Akil İnsanlar Heyeti’nden bir grup, bugün İstanbul’da bir araya geldi. 63 kişiden oluşan heyetten 10 üyenin katıldığı toplantıda hazırlanan metne, buluşmada yer almayan 10 üye de imza koydu.

‘Silahlar susmalı, çatışmasızlık haline dönülmeli’

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan metinde taraflardan silahların derhal susması ve çatışmasızlık iklimine geri dönülmesi istendi.

2014 sonbaharından itibaren, karşılıklı eksiklik ve hatalar, güvensizlikler ve sürece dahil olan yeni dinamiklerin olumlu havayı tersine çevirdiğini söylenen metinde “Bugün geldiğimiz noktada, ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza tekrar gelmiştir. Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Meydan okuyucu, ayırımcı ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır” dendi.

‘Diyalog kurulmalı, sorumluluk üstlenmeye hazırız’

Akil İnsanlar Heyeti’ne üye 20 kişinin imza verdiği metinde tüm çevrelerden diyalog ortamına katkıda bulunulması istendi.

“Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan muhalefet partilerine kadar her anlamda ve istikamette demokratik ve siyasi alanı daraltacak, siyasetin hareket alanı boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Kopan çözüm çabalarına geri dönmek, diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır. Bizler bu açıdan üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiririz.”

Bayramoğlu: ‘Sürecin bitmemiş olmasını umuyoruz’

Metni okuduktan sonra soruları yanıtlayan Ali Bayramoğlu, şu an için Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme gibi bir karar alınmadığını söyledi. Bayramoğlu, “Gelişmeler bize yeni kararlar almamızı gerektirirse, alırız. Ama şu anda herhangi bir plan içinde değiliz. Bu çatışmalar ve ölümler devam ederse, bizler ve bizim dışımızdaki bir çok insan bu tip adımlar ataca. Sürecin bitmemiş olduğunu umuyoruz. Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz” dedi.

İstanbul’daki toplantıya Kadir İnanır, Ali Bayramoğlu, Öztürk Türkdoğan, Tarık Çelenk, Kezban Hatemi, Oral Çalışlar, Zübeyde Teker, Vahap Coşkun, Lami Özgen ve Celalettin Can iştirak ederken Beril Dedeoğlu, Fuat Keyman, Levent Korkut, Ahmet Faruk Ünsal, Cemal Uşşak, Emin Ekmen, Tarhan Erdem, Fehmi Koru, Abdurrahman Kurt, Yılmaz Ensaroğlu gibi isimler de ortak metne imza koydu.

Yalçın Akdoğan: ‘Hep devlete laf söylenmeyecek’

Çözüm Süreci’nin kilit isimlerinden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Ankara’da düzenlediği genişletilmiş il başkanları toplantısında asıl eleştirilmesi gerekenin Kürt hareketi olduğunu söyledi.

Akdoğan, “Bazıları iyi niyetle diyorlar ki ‘boş verin bunları süreci devam ettirin.’ Süreci devam ettirelim de sen bunlara bir defa dönüp şunu dedin mi, 'Sen bu sürecin düşmanlarıyla niye iş yapıyorsun, eğer başarılı olursan bu süreç ne olacak?' dedin mi? Sürecin aktörü, mimarı Tayyip Erdoğan'a savaş açıyorsun. ‘Bu süreç zarar görür' dedin mi? Demedin. ‘Zulümleri baskıları yapan terör örgütüne sen süreci zehirliyorsun’, dedin mi? Demedin. Bunların da artık konuşulması lazım. Hep devlete laf söylenmeyecek, o yanlış yapanlara da söylenmesi gerekiyor” dedi.

‘Parmak sallayan ve silah sallayan demokrasiyi zehirler buna izin vermeyiz’

Taşlar yerine oturana kadar bu mücadelenin süreceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı, kötülük yapanlardan tek tek hesap sorulacağını söyledi. Hükümetin çözüm süreci koordinatörü, “Tek bir evladımızın karşılığında nerede inleri varsa, kampları varsa hepsi başlarına yıkılacak ve yıkılıyor. Bir yanda parmak sallayanlar var, bir tarafta silah sallayanlar. Bu ikisine de izin vermeyiz. Demokrasiyi bu ikisi de zehirler. Kimse devlete meydan okuyarak, hukuka meydan okuyarak, ‘demokrasi içerisinde bir oyuncuyum ben’ diyemez” sözleriyle HDP ve PKK’a yönelik eleştirilerini sürdürdü.

Remzi Kartal: ‘Bombalamalar bir şeyi değiştirmez, masaya dönmek mümkün’

PKK ise hangi şartta elini çekeceğini dün açıkladı. Örgütün Avrupa’daki üst düzey yöneticilerinden Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, bombalamaların durması ve Öcalan’la görüşmelerin başlaması halinde çatışma halinin son bulacağını söyledi. Radikal’den Ezgi Başaran’a konuşan Kartal, “PKK’nın amacı savaşmak değil ki. Amacı siyasi çözümdür, barıştır, özgürlüktür. Barış istiyor, çözüm istiyor. Ne zaman ki masaya dönmenin imkanları yaratılır, PKK hazırdır. Bombalamanın durması, Öcalan’ın üstündeki tecritin kalkması gibi şartlar yerine gelirse masaya dönmek mümkündür. Bakınız Türkiye bu bombalamaları çok yaptı. Hiçbir şey değişmiyor, değişmeyecek. Sadece insanları kaybediyoruz ama çözüme yaklaşmıyoruz bu şekilde” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG