Erişilebilirlik

Biden: 'Rusya Sözünü Tutmak Zorunda'


Biden: 'Rusya Sözünü Tutmak Zorunda'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kiev’de yaptığı çağrıda Rusya’dan son imzaladığı anlaşmaya uyarak Ukrayna’nın doğusundaki gerginliği azaltma çabalarına yardımcı olmasını istedi. Ancak Ukrayna’nın doğu kentlerinde devlet binalarını işgal eden Rusya yanlıları geri adım atmıyor

Başkan Yardımcısı Joe Biden Ukrayna’da siyasi krizin çıktığı geçen yıldan bu yana Kiev’e giden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Biden Kiev’deki yeni hükümete mali ve teknolojik destek sözü verdi.

Ziyareti sembolik olsa da Biden, yaptığı konuşmada Rusya’ya yönelik çok sert ifadeler kullandı: “Rusya’nın konuşmayı bırakıp harekete geçme zamanı geldi. Rusya verdiği sözleri tutmalı. Yandaşı ayrılıkçıları işgal ettikleri bina ve kontrol noktalarından çekilmeye, kendilerine sunulan affı kabul etmeye ve siyasi taleplerinin dinleneceğine yönelik sözlerin tutulacağına ikna etmeli.”

Donetsk’teki Rusya yanlısı göstericilerse, Biden’ın Kiev ziyaretini kuşkuyla karşılıyor: “Biden Kiev’deki gangsterlere, oradaki hükümete yardıma geldi. Bize değil.”

Slovyansk’ta bir kontrol noktasında vurularak öldürülen üç Rusya yanlısı eylemcinin cenazeleri kaldırıldı. Ayrılıkçılar, olaydan Ukrayna milliyetçisi milisleri sorumlu tutuyor. Ancak Kiev hükümeti Rus özel timlerini bu cinayetleri özel olarak sahneye koymakla suçluyor.

Washington Moskova’dan geçen hafta Cenevre’de imzaladığı anlaşmaya uyup, işgalci protestocular üzerindeki baskısını arttırmasını istiyor. Rusya ise eylemlerle ilgisi olmadığını bildiriyor.

Beyaz Saray, 2008’de Gürcistan’a gönderilen Rus askerlerinin bu ay Ukrayna’nın doğusunda olduğunu gösteren bazı fotoğraflar yayınladı. Fotoğraflar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı şu yorumda bulundu: “Ukrayna’nın doğusunda, Kırım’da ve diğer yerlerde gördüğümüz bu silahlı militanların Rusya’yla güçlü bağlantıları var. Bu fotoğraflar da bunu kanıtlıyor.”

İngiliz düşünce kuruluşu Henry Jackson Society’den Andrew Foxall, Rusya’nın bölge ülkelerine müdahalesinin yeni bir durum olmadığını söylüyor: “Kremlin ve Rus hükümetinin Ukrayna’nın doğusunda yıllardır Rus milliyetçi duyguları körüklediğini gördük. Harkiv ve Donetsk’teki olaylar, Kremlin’in üstlendiği daha geniş kapsamlı planın yalnızca bir göstergesi.”

Washington, Cenevre anlaşmasına uymaması durumunda Rusya’ya yaptırımları arttırma tehdidinde bulundu.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Parlamento’da yaptığı konuşmada ülkesinin her türlü yaptırıma direneceğini söyledi: “Gerekirse dişimizi göstereceğiz. Hukuk çerçevesinde mahkemelere ve diğer kuruluşlara başvuracağız.”

NATO da dişini göstermeye kararlı. İttifak doğudaki müttefiklerine güvence vermek ve hazırlıklı olduğunu göstermek amacıyla Baltık Denizi’ne beş mayın tarama gemisi sevk etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG