Erişilebilirlik

Biden’dan Rusya’ya Kınama


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Kiev’de yaptığı görüşme sonrasında Rusya’yı Ukrayna’ya karşı ‘saldırgan politikalar’ izlemekle suçladı. Biden Ukrayna ziyaretinin ardından bugün İstanbul'a geçti

Biden Poroşenko ile yaptığı görüşmede, Rusya’nın askeri müdahalesinin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına karşı oluşturduğu tehdidi ele aldıklarını söyledi. Joe Biden ayrıca, bu tarz askeri müdahalelerle Avrupa’nın sınırlarını yeniden çizmeye zorlamanın, 21. Yüzyıl’da kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Başkan Yardımcısı Biden’e göre, Rusya’nın tavrı uluslararası hukukun en temel prensiplerinin açık bir ihlali. Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk’la yaptığı görüşmelerde Washington’un Kiev’e verdiği desteği yeniden vurguladı. Ukrayna hükümeti ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasındaki mücadele Eylül ayında büyük zorluklarla varılan ateşkese rağmen devam ediyor.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek vermediğini savunan Moskova ayrılıkçılar arasında savaşan Rus askerlerinin gönüllü olarak orada bulunduğunu iddia ediyor.

Amerikalı yetkililer, Ukrayna’ya silah yardımı yapıp yapmama konusunu tartışıyor. Biden’ın Kiev ziyaretini izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Myroslava Gongadze, Ukrayna hükümetinin de bu beklentide olduğunu, Beyaz Saray’a silah yardımı konusundaki gönülsüz tavrına son vermesini umduğunu bildiriyor.
Ukrayna krizi Nisan ayından bu yana 4 bin 300 den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Amerikalı yetkililer de sorunun silah yardımı gibi ek askeri önlemlerle çözülemeyeceğini savunuyor.

Rusya, Amerika’nın yapacağı herhangi bir askeri yardımın bölgeyi iyice istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısında bulundu. Üst düzey Rus güvenlik yetkilisi Nikolay Patruşev, eğer Amerika askeri yardımda bulunursa sorunun daha da büyüyeceğini söyledi.

Biden ayrıca Poroşenko’yla görüşmesinde Ukrayna’ya ekonomik yardımları görüştü. ABD Başkan Yardımcısı, Ukrayna’nın desteğe ihtiyacının olduğunu bildiklerini ve Avrupa Birliği yetkilileri, IMF ve diğer kuruluşlarla birlikte bunun çözümü için görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Ateşkesten bu yana bine yakın kişi öldü

Bu arada, Birleşmiş Milletler’in dün insan hakları raporu, Eylül ayında ilan edilen ateşkesten bu yana Ukrayna’da ordu ve ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığını bildiriyor. Raporda ayrıca birçok cinayetlere, gözaltı olaylarına ve işkencelere de yer verildi.

5 Eylül imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen, her gün ortalama 13 kişi Ukrayna’nın doğusunda süren çatışmalarda ölüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, bugün İstanbul'a vardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG