Erişilebilirlik

Beyaz Saray: ‘Suriye’de Kimyasal Kullanıldı’


Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney

Amerikalı yetkililer, bu ay içinde Suriye’de isyancıların bulunduğu bölgede zehirli kimyasallar kullanıldığı yönünde bazı işaretler olduğunu bildiriyor

Amerikalı yetkililer, bu ay içinde Suriye’de isyancıların bulunduğu bölgede zehirli kimyasallar kullanıldığı yönünde bazı işaretler olduğunu bildiriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye’nin Batısında bulunan Kefer Zita köyüne düzenlendiği iddia edilen saldırıda, sanayi tipi kimyasallar, büyük ihtimalle de klorin isimli zehirli gaz kullanıldığını söyledi.

“Şu anda bu saldırıdan hükümet güçlerinin sorumlu olduğu yönündeki iddiaları inceliyoruz. Savaşta kimyasal madde kullanımıyla ilgili her iddia bizim için çok önemli ve konuyu ciddiyetle ele alıyoruz. Orada ne olduğunu belirlemek için çabalıyoruz. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) dahil tüm kurumlara danışmayı ve elde ettiğimiz bilgileri paylaşmayı elbette sürdüreceğiz.”

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Suriye’nin elinde bulunduğunu açıkladığı bu tür silahların silahlardan kurtulmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler’le birlikte çalışıyor. Örgütün bu hafta yaptığı açıklamada, söz konusu silahların yüzde 80’inin ya Suriye’den çıkarılarak ya da imha edilerek ortadan kaldırıldığı bildirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, zehirli klorin gazının Suriye’nin uluslararası baskılar sonucunda geçen yıl ilan etmek zorunda kaldığı cephanesinde bulunan kimyasallar listesinde yer almadığını söyledi.

Washington yönetimi ve müttefik ülkeler, Suriye’de Esat güçlerinin zehirli sarin gazı kullanarak geçtiğimiz yıl yüzlerce sivilin ölümüne yol açtığını savunmuştu. Suriye hükümeti ise, kimyasal silahların muhalefet tarafından kullanıldığını iddia etmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG